Cottage Life

Mai departe, tot mai rău. ONU a publicat un raport de 1 300 de pagini, despre încălzirea globală

Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) a publicat cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept Cod roșu pentru umanitate”. Potrivit experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”, scrie Digi24 pe 9 august. Raportul conține 1300 de pagini și constituie prima parte dintr-o lucrare ale căror concluzii vor fi publicate în 2022.

Experții au confirmat concluzia că principalul motiv al încălzirii globale este activitatea umană. În ultimii 10 ani, temperatura medie pe Terra a crescut cu 1,09C față de a doua jumătate a sec. XIX, iar omul este responsabil de creșterea cu 1,07C. Doar creșterea cu 0,02 grade poate fi explicată prin motive naturale, informează portalul Meduza.

Potrivit experților, ultimii cinci ani au fost cei mai fierbinți de când se realizează măsurători meteorologice, iar nivelul oceanului planetar crește în prezent de trei ori mai repede decât la începutul sec. XX.

În cadrul Acordului de la Paris cu privire la climă, adoptat în 2015, țările-participante și-au asumat să nu admită creșterea temperaturii în anul 2100 cu mai mult de 2 grade față de nivelul care era în a doua parte a sec. XX și să îl mențină în limita a 1,5 grade. Datele noului raport arată că scopul va putea fi atins doar dacă reducerea emisiilor va fi făcută chiar din acest moment.

Pentru a estima viitorii indici, experții au examinat cinci scenarii – de la cel conform căruia dacă reducerea emisiilor de dioxid de carbon va începe chiar acum, spre 2050 – acestea vor scădea la zero, până la cel conform căruia acestea se vor dubla spre anul 2050.

Analiza a mai arătat că, în toate cele cinci scenarii, spre 2040, temperatura la nivel global va crește cu 1,5 grade. În Arctica și Antarctica încălzirea se va produce și mai repede decât în restul lumii. Dacă nivelul emisiilor de dioxid de carbon va crește, spre 2050, gheața în apele artice, în luna septembrie, va constitui un fenomen extrem de rar.

În cel mai optimist dintre scenarii, creșterea temperaturii după anul 2050 va înceta (însă nici diminuarea semnificativă nu se va produce).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova1 rămâne fără conducere la doar 3 luni de la numirea noului director? Membru-observator: „Este profund regretabil”

Ecaterina Covali ar fi demisionat din funcția de șefă a postului public de televiziune Moldova 1, la doar trei luni de la preluarea mandatului. Informația a fost făcută publică de membrul Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”, Corneliu Popovici, pe rețelele de socializare. Până în prezent, demisia nu a fost confirmată oficial nici de conducerea TRM, nici de Ecaterina Covali.

„Este profund regretabil când puținele persoane profesioniste și buni manageri de la Teleradio-Moldova sunt împinse spre demisie. Astăzi, doamna Ecaterina Covali, șefa TV Moldova 1, a fost nevoită să-și depună mandatul, după ce a expus o serie de nereguli grave în activitatea directorului general al TRM, Vlad Țurcanu. De ce? Pentru că a avut curajul să pună întrebări corecte”, a scris Popovici pe rețelele de socializare.

Corneliu Popovici mai precizează că a solicitat, în cadrul ședinței din 16 iulie a CSD, demisia directorului general al TRM, Vlad Țurcanu, invocând „grave disfuncționalități manageriale care afectează activitatea Companiei publice”. Totuși, potrivit lui Popovici, cererea sa nu a fost susținută de ceilalți membri ai Consiliului.

Directorul general al TRM nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care îi sunt aduse.

Amintim că Ecaterina Covali a fost numită director adjunct al Teleradio-Moldova pe 10 aprilie. Vlad Țurcanu a anunțat, atunci, că aceasta va coordona activitățile editoriale și administrative ale posturilor publice Moldova 1 și Moldova 2.

Pe 1 iulie, în mediul online a apărut o scrisoare semnată de nouă angajați ai Moldova 1, inclusiv Ecaterina Covali, în care acuză conducerea companiei publice că le-ar ignora atribuțiile. Aceștia au cerut intervenția Parlamentului, menționând că la TRM au fost alocați 137.000 de lei „pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent, fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe și fără organizarea unui concurs de idei”.

Contactat de NewsMaker, directorul TRM, Vlad Țurcanu, a calificat plângerea drept „o ciudățenie” și i-a acuzat pe membrii Consiliului, la rândul lui, de inacțiune. Ce ține de bani, Țurcanu a declarat că aceștia au fost alocați „în primul rând pentru pachetul grafic”, în urma unor negocieri directe, în cadrul procedurilor de achiziție. El a precizat că banii au fost alocați înainte ca emisiunea să intre în grilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: