„Mai e de lucru”: Ce trebuie să facă Moldova pentru a putea absorbi eficient fondurile europene

Republica Moldova nu este pe deplin pregătită să gestioneze eficient fondurile europene din Planul de creștere al Uniunii Europene, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Declarația a fost făcută de vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, într-un interviu pentru NewsMaker.

Oficiala europeană a precizat că este nevoie de investiții urgente în resursa umană și în capacitatea administrativă a instituțiilor publice din Republica Moldova. Potrivit ei, lipsa specialiștilor bine pregătiți la nivel local, inclusiv în primării, reprezintă un obstacol major în atragerea și gestionarea fondurilor europene.

„Mai e de lucru. (…) Avem nevoie de asistenți sociali bine pregătiți, prezenți pe teren, de dascăli, de consilieri, de psihologi, de pedagogi. Avem nevoie de funcționari în primării capabili să scrie proiecte. Avem nevoie de consultanți pregătiți, profesioniști, integri. Este de lucru și înțeleg că aici este o mare provocare. (…) Numai dacă și când Moldova va ajunge parte a Uniunii Europene va putea beneficia de programe de consilidare a capacităților administrative, dar în această etapă e nevoie să-și mobilizeze resursele pentru a putea să-și gestioneze aceste 2 miliarde de euro din Planul de creștere”, a declarat Roxana Mînzatu.

Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene avertizează că perioada de implementare este scurtă, iar autoritățile trebuie să mențină un ritm alert pentru a nu rata oportunitățile oferite de Planul de Creștere: „Sunt doar trei ani la dispoziție și e important să continuăm într-un ritm bun”.

Din totalul de 1,9 miliarde de euro prevăzut în Planul de creștere, aproximativ 240 de milioane sunt alocate pentru educație, dezvoltarea competențelor, formare profesională și politici sociale, susține oficiala europeană. Potrivit ei, Guvernul Republicii Moldova are flexibilitate de a-și stabili prioritățile, în funcție de nevoile țării.

„Pentru mine important este să văd că Republica Moldova investește în școli, în grădinițe, că-și atinge această țintă de creare a 5000 de locuri noi în creșe, pentru că servicii de îngrijire pentru copii înseamnă mămici care se pot întoarce la muncă și planul de creștere vizează un astfel de obiectiv. Astfel de priorități care sunt în planul de creștere să le văd concretizate ar însemna pentru mine mare lucru și cred că și pentru oamenii de rând. (…) Astea sunt exemple de investiții din Planul de creștere pe care aș vrea să le văd concretizate cât mai curând, dar țin până la urmă și de voința și de prioritățile Republicii Moldova”, a concluzionat vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, în interviul acordat pentru NewsMaker.

***

Planul de creștere economică de 1,9 miliarde de euro reprezintă cel mai mare sprijin financiar acordat vreodată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Asistența financiară este constituită din 520 de milioane de euro granturi și împrumuturi cu dobândă redusă de circa 1,4 miliarde de euro. Mijloacele financiare vor fi folosite în proiecte în agricultură, energetică, construcția de drumuri și poduri, lupta cu corupția și reforma justiției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: