Andrei Mardari / NewsMaker

Mai mulți cetățeni ar putea primi asistență juridică parțial gratuită: decizia Guvernului

Guvernul a decis să extindă accesul la asistența juridică parțial gratuită, acoperită din bugetul de stat. Dacă până acum de acest sprijin beneficiau doar persoanele cu venituri sub salariul minim pe economie, noul proiect prevede ca și persoanele ale căror venituri depășesc salariul minim cu cel mult 30% să poată beneficia de acest ajutor. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Pe 29 aprilie, Guvernul a decis extinderea accesului la asistență juridică pentru persoanele cu venituri modeste. Astfel, mai mulți cetățeni cu venituri reduse ar putea beneficia de asistență juridică calificată parțial gratuită, acoperită din bugetul de stat.

„Dacă până acum de acest sprijin beneficiau doar persoanele cu venituri sub salariul minim pe economie, noul proiect prevede extinderea plafonului. Astfel, persoanele ale căror venit lunar depășește salariul minim pe economie cu cel mult 30% vor putea beneficia de asistență juridică calificată gratuită parțial, cu obligația de a restitui 30% din costurile aferente serviciilor primite”, au comunicat reprezentanții Guvernului. Menționăm că, pentru anul 2025, salariul minim lunar pe țară constituie 5 500 lei. Astfel, persoana va putea beneficia de asistență juridică calificată parțial dacă venitul acesteia nu va depăși 7 150 lei (i.e. 5 500 lei + 30%).

Potrivit Guvernului, pornind de la costul mediu al unui dosar în apărare de circa 3 000 lei (dar acest cost este variabil în funcție de categoria dosarelor: civile, penale, contravenționale; de etapa la care se acordă asistență juridică: urmărire penală sau judecare a cauzei; de căile de atac, etc.) se poate deduce că contribuția bugetară va constitui 2 100 lei, iar a beneficiarului 900 lei.

Totodată, s-a decis simplificarea procedurii de solicitare pentru beneficiul asistenței juridice parțial gratuite. Potrivit Guvernului, va fi eliminată obligația de a depune declarația pe venit, iar autoritățile vor verifica automat veniturile, accesând registrele de stat.

Proiectul urmează a fi transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Asistenţa juridică calificată presupune acordarea serviciilor juridice de consultanţă, reprezentare şi/sau apărare în fața organelor de urmărire penală, în instanţele judecătoreşti – în cauze penale, contravenţionale, civile sau de contencios administrativ –, precum și reprezentare în faţa autorităţilor administraţiei publice.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Sediul TRM, din nou vandalizat: coloane și geamuri ale instituției – stropite cu vopsea

Sediul companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) a fost din nou vandalizat. Potrivit Moldova1, în noaptea de 26 spre 27 iulie, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie și neagră coloanele și geamurile Casei Radio, sediul administrativ al instituției.

Reprezentanții postului de televiziune Moldova 1, care aparține companiei TRM, susțin că imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum, la ora 03:20, un individ cu glugă pe cap și fața acoperită vopsește cu spray una dintre coloanele de la intrarea în sediul instituției. Actul de vandalism a durat mai puțin de două minute. Potrivit sursei, în înregistrare se observă că persoana nu a acționat singură. La plecare, aceasta face un gest care pare să indice către cineva, sugerând că îl îndeamnă să se retragă.

Potrivit sursei, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost transmise autorităților competente.

„Instituția Publică „Compania Teleradio-Moldova” colaborează cu instituțiile specializate pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor actului de vandalism. Conducerea Teleradio-Moldova condamnă actul de vandalism și califică această acțiune drept o tentativă de intimidare a jurnaliștilor de la posturile publice de radio și televiziune”, se arată în mesajul televiziunii.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții poliției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Amintim că, în septembrie 2024, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie ușile de la intrarea în clădirea Teleradio-Moldova din Chișinău. În aceeași perioadă, au fost vandalizate, prin stropire cu vopsea, și sediile Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului și Curții Supreme de Justiție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat că în spatele acestor acțiuni se află un grup de tineri din Republica Moldova, recrutați și instruiți la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului în scopul destabilizării. Șeful IGP a mai precizat că persoanele implicate în acțiuni de destabilizare sau dezordine în masă pe teritoriul Republicii Moldova urmăresc și alte obiective, inclusiv preluarea prin forță a unor instituții ale statului. Detalii AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: