Guvernul a decis să extindă accesul la asistența juridică parțial gratuită, acoperită din bugetul de stat. Dacă până acum de acest sprijin beneficiau doar persoanele cu venituri sub salariul minim pe economie, noul proiect prevede ca și persoanele ale căror venituri depășesc salariul minim cu cel mult 30% să poată beneficia de acest ajutor. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.
Pe 29 aprilie, Guvernul a decis extinderea accesului la asistență juridică pentru persoanele cu venituri modeste. Astfel, mai mulți cetățeni cu venituri reduse ar putea beneficia de asistență juridică calificată parțial gratuită, acoperită din bugetul de stat.
„Dacă până acum de acest sprijin beneficiau doar persoanele cu venituri sub salariul minim pe economie, noul proiect prevede extinderea plafonului. Astfel, persoanele ale căror venit lunar depășește salariul minim pe economie cu cel mult 30% vor putea beneficia de asistență juridică calificată gratuită parțial, cu obligația de a restitui 30% din costurile aferente serviciilor primite”, au comunicat reprezentanții Guvernului. Menționăm că, pentru anul 2025, salariul minim lunar pe țară constituie 5 500 lei. Astfel, persoana va putea beneficia de asistență juridică calificată parțial dacă venitul acesteia nu va depăși 7 150 lei (i.e. 5 500 lei + 30%).
Potrivit Guvernului, pornind de la costul mediu al unui dosar în apărare de circa 3 000 lei (dar acest cost este variabil în funcție de categoria dosarelor: civile, penale, contravenționale; de etapa la care se acordă asistență juridică: urmărire penală sau judecare a cauzei; de căile de atac, etc.) se poate deduce că contribuția bugetară va constitui 2 100 lei, iar a beneficiarului 900 lei.
Totodată, s-a decis simplificarea procedurii de solicitare pentru beneficiul asistenței juridice parțial gratuite. Potrivit Guvernului, va fi eliminată obligația de a depune declarația pe venit, iar autoritățile vor verifica automat veniturile, accesând registrele de stat.
Proiectul urmează a fi transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.
Asistenţa juridică calificată presupune acordarea serviciilor juridice de consultanţă, reprezentare şi/sau apărare în fața organelor de urmărire penală, în instanţele judecătoreşti – în cauze penale, contravenţionale, civile sau de contencios administrativ –, precum și reprezentare în faţa autorităţilor administraţiei publice.