Andrei Mardari / NewsMaker

Mai mulți polițiști și sancțiuni mai dure pentru insultarea lor. Proiect de lege elaborat de PAS

Carabinierii moldoveni vor deveni polițiști, iar insultarea și nesupunerea în fața lor va deveni infracțiune, care se va pedepsi cu amenzi sau chiar cu închisoarea. Modificări în acest sens sunt prevăzute în proiectul de lege înregistrat la Parlament de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Inspectoratul General de Carabinieri se reorganizează în subdiviziunea specializată a Poliției

Principala noutate a proiectului este desființarea Inspectoratului Național al Carabinieri și crearea pe baza acestuia a unei unități speciale de poliție în subordinea Inspectoratului General de Poliție.

După cum se precizează în nota explicativă a proiectului de lege, atribuțiile și responsabilitățile poliției și carabinierilor sunt adesea duplicate într-o asemenea măsură încât este imposibil să se tragă o linie clară între puterile celor două structuri.

„O simplă analiză a cadrului de reglementare relevă că, de fapt, două „poliții” sunt instituționalizate și funcționează în Republica Moldova cu denumiri diferite, dar cu aceleași puteri și responsabilități”, se arată în nota explicativă.

Așadar, Ministerul de Interne intenționează să reorganizeze poliția prin absorbția Inspectoratului General al Carabinieri și crearea pe baza acestuia a unei unități de specialitate pe lângă Inspectoratul General de Poliție.

După cum a remarcat unul dintre autorii proiectului, șeful comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, într-un comentariu pentru NM, ca urmare a reformei, unitățile de carabinieri vor primi un dublu statut. Pe de o parte, ei vor primi toate drepturile și obligațiile poliției, pe de altă parte, își vor păstra statutul de trupe interne și părți ale sistemului național de apărare în cazul legii marțiale și stării de asediu.

„Vor avea și obligația de a proteja misiunile diplomatice. Acum le adăugăm o componentă de poliție. Deși sunt concentrate în principal la Chișinău, dorim să le concentrăm în trei zone ale țării: în centru, în nord și în sud. Vom combina grupul de intervenție operațional cu Fulger: acest lucru va crește personalul de oameni care pot răspunde rapid. De asemenea, îi vom dispersa astfel încât să putem recruta oameni din regiuni. Pentru că sunt mulți solicitanți, dar pentru a obține un loc de muncă trebuie să vină la Chișinău”, a spus Carp pentru NM.

Potrivit Lilian Carp, personalul Inspectoratului Național al Carabinieri este de aproximativ 4 mii de angajați. Totodată, deputatul a remarcat că nu știe câte locuri în rândurile carabinierilor au fost efectiv ocupate și câte au rămas vacante.

Risc de a face închisoare dacă ai insultat un ofițer de poliție

O altă modificare semnificativă în același proiect este introducerea răspunderii penale și a sancțiunilor mai dure pentru ultragiere, sau altfel spus manifestarea de comportament fizic, verbal sau nonverbal care lezează cinstea, onoarea și demnitatea persoanei.

Proiectul prevede modificări la Codul penal, art. 349 „Ultragierea, amenințarea cu vătămarea integrității corporale sau a sănătății se pedepsește cu amendă în mărime de la 400 la 1000 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Iar pentru opunerea de rezistență, aplicarea violenței față de persoana cu funcție de răspundere, pedeapsa va fi amendă în mărime de la 700 la 1000 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 2 la 5 ani.

Sub rezerva unor circumstanțe agravante, ambele capete de acuzare pot fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 8 ani.

În prezent, manifestarea unui comportament agresiv, constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă de până la 45 de unități convenționale sau muncă neremunerată sau (doar în caz de rezistență) arest administrativ până la 15 zile.

Potrivit deputatului PAS Lilian Carp, autoritățile intenționează să adopte proiectul de lege în primă lectură până la sfârșitul lunii noiembrie.

***

Reamintim că Președintele Igor Grosu, la o ședință a Parlamentului din 27 octombrie, a propus înăsprirea pedepsei pentru cei care plătesc pentru participarea la protest și cei care iau acești bani. Grosu i-a cerut șefului comisiei parlamentare pentru securitate națională, Lilian Carp, împreună cu Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne, să elaboreze modificări la legislație.

Carp a remarcat că cu o zi înainte a înregistrat un proiect de lege care prevedea pedepse mai dure pentru protestatarii care încalcă ordinea publică.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: