Mai mulți polițiști și sancțiuni mai dure pentru insultarea lor. Proiect de lege elaborat de PAS
Full Article 4 minutes read

Mai mulți polițiști și sancțiuni mai dure pentru insultarea lor. Proiect de lege elaborat de PAS

Carabinierii moldoveni vor deveni polițiști, iar insultarea și nesupunerea în fața lor va deveni infracțiune, care se va pedepsi cu amenzi sau chiar cu închisoarea. Modificări în acest sens sunt prevăzute în proiectul de lege înregistrat la Parlament de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Inspectoratul General de Carabinieri se reorganizează în subdiviziunea specializată a Poliției

Principala noutate a proiectului este desființarea Inspectoratului Național al Carabinieri și crearea pe baza acestuia a unei unități speciale de poliție în subordinea Inspectoratului General de Poliție.

După cum se precizează în nota explicativă a proiectului de lege, atribuțiile și responsabilitățile poliției și carabinierilor sunt adesea duplicate într-o asemenea măsură încât este imposibil să se tragă o linie clară între puterile celor două structuri.

„O simplă analiză a cadrului de reglementare relevă că, de fapt, două „poliții” sunt instituționalizate și funcționează în Republica Moldova cu denumiri diferite, dar cu aceleași puteri și responsabilități”, se arată în nota explicativă.

Așadar, Ministerul de Interne intenționează să reorganizeze poliția prin absorbția Inspectoratului General al Carabinieri și crearea pe baza acestuia a unei unități de specialitate pe lângă Inspectoratul General de Poliție.

După cum a remarcat unul dintre autorii proiectului, șeful comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, într-un comentariu pentru NM, ca urmare a reformei, unitățile de carabinieri vor primi un dublu statut. Pe de o parte, ei vor primi toate drepturile și obligațiile poliției, pe de altă parte, își vor păstra statutul de trupe interne și părți ale sistemului național de apărare în cazul legii marțiale și stării de asediu.

„Vor avea și obligația de a proteja misiunile diplomatice. Acum le adăugăm o componentă de poliție. Deși sunt concentrate în principal la Chișinău, dorim să le concentrăm în trei zone ale țării: în centru, în nord și în sud. Vom combina grupul de intervenție operațional cu Fulger: acest lucru va crește personalul de oameni care pot răspunde rapid. De asemenea, îi vom dispersa astfel încât să putem recruta oameni din regiuni. Pentru că sunt mulți solicitanți, dar pentru a obține un loc de muncă trebuie să vină la Chișinău”, a spus Carp pentru NM.

Potrivit Lilian Carp, personalul Inspectoratului Național al Carabinieri este de aproximativ 4 mii de angajați. Totodată, deputatul a remarcat că nu știe câte locuri în rândurile carabinierilor au fost efectiv ocupate și câte au rămas vacante.

Risc de a face închisoare dacă ai insultat un ofițer de poliție

O altă modificare semnificativă în același proiect este introducerea răspunderii penale și a sancțiunilor mai dure pentru ultragiere, sau altfel spus manifestarea de comportament fizic, verbal sau nonverbal care lezează cinstea, onoarea și demnitatea persoanei.

Proiectul prevede modificări la Codul penal, art. 349 „Ultragierea, amenințarea cu vătămarea integrității corporale sau a sănătății se pedepsește cu amendă în mărime de la 400 la 1000 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Iar pentru opunerea de rezistență, aplicarea violenței față de persoana cu funcție de răspundere, pedeapsa va fi amendă în mărime de la 700 la 1000 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 2 la 5 ani.

Sub rezerva unor circumstanțe agravante, ambele capete de acuzare pot fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 8 ani.

În prezent, manifestarea unui comportament agresiv, constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă de până la 45 de unități convenționale sau muncă neremunerată sau (doar în caz de rezistență) arest administrativ până la 15 zile.

Potrivit deputatului PAS Lilian Carp, autoritățile intenționează să adopte proiectul de lege în primă lectură până la sfârșitul lunii noiembrie.

***

Reamintim că Președintele Igor Grosu, la o ședință a Parlamentului din 27 octombrie, a propus înăsprirea pedepsei pentru cei care plătesc pentru participarea la protest și cei care iau acești bani. Grosu i-a cerut șefului comisiei parlamentare pentru securitate națională, Lilian Carp, împreună cu Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne, să elaboreze modificări la legislație.

Carp a remarcat că cu o zi înainte a înregistrat un proiect de lege care prevedea pedepse mai dure pentru protestatarii care încalcă ordinea publică.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: