„Mai puțină putoare propagandistică”. Replica lui Grosu pentru Batrîncea, care a cerut audierea premierului și a șefei CA
Full Article 3 minutes read

„Mai puțină putoare propagandistică”. Replica lui Grosu pentru Batrîncea, care a cerut audierea premierului și a șefei CA

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrîncea a propus în cadrul ședinței din 22 decembrie a Parlamentului audierea prim-ministrului Natalia Gavrilița, în calitate de șefă a Comisiei Situații Excepționale (CSE) și a președintei Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu. Motivul este suspendarea licenței de emisie pentru șase posturi TV afiliate Partidului „ȘOR”. În replică, președintele Legislativului Igor Grosu a remarcat că autoritățile trebuie să continue să „curate spațiul informațional de toxine propagandistice”.

„Zeci de jurnaliști au rămas fără surse de existență în ajunul acestor sărbători. La această tribună centrală, prim-ministrul natalia Gavrilița a declarat că această stare de urgență se introduce pentru a lua pași rapizi în combaterea crizei energetice și a subliniat că nu va fi folosită împotriva drepturilor și libertăților cetățenilor. Decizia nocturnă de vineri este arbitrară, nu are acoperire juridică și este radicală”, a argumentat Batrîncea.

Socialistul a solicitat audierea, în Parlament, a șefei CA și a președintei CSE.

 

Deputatul PAS Dan Perciun a menționat: „Dacă colegii cred că noi vom sta într-o parte și vom privi cum anumite televiziuni contribuie la destabilizarea situației din Moldova, anumite TV-uri finanțate de Kremlin promovează războiul și viziunea unui stat imperialist în acest război, că vom tolera că un fugar din Israel, care figurează pe lista de sancțiuni internaționale și care a furat un miliard de dolari de la cetățeni își spală imaginea prin aceste televiziuni, ei greșesc amarnic”.

A venit cu o replică și speakerul Igor Grosu: „Nu știu cum voi, dar eu simt că mediul nostru informațional miroase mai bine, mai puțină putoare propagandistică. Voi ați simțit? La unii este dependență de acest miros. Trebuie să continuăm în aceeași manieră pentru a purifica și a curăța spațiul informațional de toxinele propagandistice”.

***

Amintim că PSRM, alături de reprezentanții „Congresului Civic”, au organizat pe 22 decembrie un protest. Motivul este decizia Comisiei Situații Excepționale de a suspenda, pe durata perioadei de urgență, licența de emisie pentru șase posturi de televiziune afiliate Partidului „ȘOR”.

Pe 16 decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței  de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

Opt instituții mass-media și organizații ale societății civile au semnat declarații prin care cer lămuriri de la CSE.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, consideră că Guvernul și Consiliul Audiovizualului trebuiau să ofere detalii și o argumentare explicită privind decizia de suspendare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: