stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

Mai speră Stoianoglo să fie restabilit în funcția de procuror general? „Nu suntem naivi. Noi suntem moldoveni, doar vorbim despre valori”

Procurorul general în demisie Alexandr Stoianoglo susține că nu mai speră să fie repus în funcție, după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care îl destituie din funcția de șef al Procuraturii Generale, în ciuda deciziei Curții Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Chiar și așa, Stoianoglo spune că va merge în judecată, pentru a-și face dreptate.  

„Nu suntem naivi. Înțelegem că pe perioada actualei guvernări sau a domniei Maiei Sandu nu o să fiu restabilit. Noi suntem moldoveni, doar vorbim despre promovarea valorilor, dar mereu căutăm o cale prin care să ocolim legislația”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de la N4.

Procurorul general demis anunță că, chiar și așa, va merge în judecată pentru a cere anularea decretului șefei statului, Maia Sandu, prin care a fost destituit din funcție.

„Noi considerăm că dacă în privința mea sau o oricărei persoane a fost emis un act administrativ cu încălcarea evidentă a legislației, suntem obligați să atacăm decizia în instanța de judecată. Atunci încălcarea va fi depistată, restabilită și noi obținem o decizie comodă pentru noi, în interesele noastre, fără careva dubii. Întrebarea este numai când asta se va întâmpla”, a mai declarat Stoianoglo.

Întrebat dacă își va depune dosarul pentru un nou mandat de procuror general, după ce Consiliul Superior al Procurorilor a demarat un concurs în acest sens, Stoianoglo nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că ar putea să o facă acum sau în viitor.

„Nu cred ca trebuie să mergi de 2 ori în aceleași ape. În primul rând, eu am avut un mandat de 7 ani și chiar dacă nu va fi schimbarea puterii anul viitor, puterea asta nu va fi veșnică. Asta nu înseamnă că voi reveni în funcție pentru răzbunare. Spre deosebire de ei, voi respecta legislația”, a conchis Alexandr Stoianoglo.

***

Amintim că, pe 24 octombrie, CtEDO a publicat o decizie prin care Moldova trebuie să-i plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat, după ce i-ar fi încălcat drepturile la un proces echitabil atunci când a fost revocat din funcția de procuror general. De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro.

Potrivit avocatului lui Stoianoglo, Victor Munteanu, conducerea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluție pentru a implementa hotărârea CtEDO, care a constatat că Alexandr Stoianoglo a fost privat de dreptul la justiție, după suspendare. Într-o conferință de presă, acesta a menționat că așteaptă ca autoritățile „să-și repare gafa” și că Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la plângerea lui Stoianoglo.

În reacția la decizia CtEDO, Ministerul Justiției a anunțat că statul va achita despăgubirile, după intrarea în vigoare a hotărârii CtEDO în următoarele trei luni.

Reamintim că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a inițiat luni, 23 octombrie, concursul public pentru funcția de procuror general. Candidații care își doresc să ocupe fotoliul de procuror general al țării au la dispoziție 30 de zile pentru a-și depune dosarele la aparatul CSP, adică inclusiv până pe 22 noiembrie. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: