Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, de ce a refuzat numirea celor 13 magistrați până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit acesteia, unii dintre ei „nu merită să fie judecători”, din cauza deciziilor pe care le-au luat anterior, dar și pentru că au anumite „semne de întrebare” în ceea ce privește raportul dintre cheltuielile și veniturile prezentate. Unul din cei 13 magistrați refuzați vine cu o reacție în urma declarațiilor șefei statului. Judecătoarea Victoria Sanduța o acuză pe Maia Sandu de manipulare, „utilizând informații ascunse și evazive”.
Maia Sandu, despre refuzul celor 13 magistrați
„Nu a fost nimeni încă admis, pentru anumiți candidați, am avut suficiente informații ca să iau decizii. Pentru unii, încă nu am suficientă informație și aștept informații de la instituțiile statului. Vor mai fi decizii cu ceilalți. În momentul în care o să colectez toată informația de care am nevoie, atunci o să vin cu decizii”, a declarat președinta.
Faptul că cei 13 au fost respinși, nu înseamnă că aceștia nu mai pot fi numiți în funcție.
„Care au fost întorși la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), asta nu înseamnă că lucrurile sunt clare, asta este lista care a mers înapoi la CSM și eu am acest drept în situația în care am anumite semne de întrebare. În raport cu unii oameni, care sunt în lista celor care au fost întorși la CSM, eu cred că ei nu merită să fie judecători, de exemplu, în raport cu anumite decizii pe care le-au luat”, a precizat Maia Sandu.
Într-un anumit caz, șefa statului a subliniat că a identificat o diferență de cinci milioane de lei între veniturile și cheltuielile declarate.
„În raport cu alți oameni, eu am semne de întrebare pe faptul că veniturile și cheltuielile raportate de ei, sunt destul de diferite. Atunci când apare o diferență de cinci milioane de lei între veniturile și cheltuielile oficial raportate, atunci e firesc ca eu să cer CSM-ului sau cel puțin să ofer posibilitatea CSM-ului să examineze acest caz”, a spus președinta.
Potrivit șefei statului, nu se va ține cont de părerea societății civile, ci se va pune accent pe integritatea acestor judecători.
„Nu cred că trebuie să demotiveze judecătorii. Cei care sunt cinstiți și care pot să-și argumenteze proveniența veniturilor, e foarte ușor să vină cu actele, să dovedească și respectiv, după ce vine această decizie de la CSM, nu este nicio problemă. Eu nici nu-i cunosc pe oamenii aceștia. Cred că din această listă, am auzit de 2-3 persoane care s-au făcut cunoscute, din păcate, în sensul negativ, pentru că au dat decizii care au fost criticate inclusiv, la nivel internațional”, a afirmat Maia Sandu.
Unul din cei 13 candidați respinși reacționează
Judecătoarea Victoria Sanduța, una din cele 13 candidaturi respinse de șefa statului, s-a arătat deranjată de declarațiile Maiei Sandu.
„Este o manipulare grosolană a societății, atunci când un funcționar de stat face declarații la televizor utilizând informații ascunse și evazive, zicând: “eu am procedat așa pentru că știam ceva foarte grav, care ne afectează pe noi toți, dar nu vă spun ce știam și cine a făcut asta, doar vă spun că cineva ceva a făcut, chiar dacă voi nu credeți, dar a făcut și eu am decis să pedepsesc persoana respectivă, dar nu pe cineva concret, pe mai mulți și se dau 13 nume, fiindcă ei toți câte ceva au făcut…” și lasă oamenii să înțeleagă ce vor, asta se numește manipulare”, a reacționat Sanduța.
Judecătoarea mai spune că Maia Sandu „a prezentat o informație pentru public, în așa fel, încât nimeni nu poate verifica și nu poate da replică în acel moment, dar publicul deja a primit informația și și-a făcut concluzia”.
„Ulterior presa tirajează anume aceste declarații și le și mai evidențiază în titlu, fără a preciza faptul că funcționarul respectiv nu a menționat cine concret a comis o faptă reprobabilă și care este dovada concretă a comiterii acestei fapte, deci iarăși a făcut niște declarații cu caracter general. Tirajarea unor declarații manipulatoare (fără confirmare din cel puțin 3 surse) se numește propagandă”, a comunicat Sanduța, pe Facebook.
***
La începutul lunii iunie, a devenit cunoscut faptul că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se numără și cea a magistratei Victoria Sanduța, cea care a criticat dur sistemul judecătoresc, menționând într-o emisiune televizată că în interiorul acestuia ar fi „haos”.
Pe 14 iunie curent, judecătoarea Victoria Sanduța a adresat CSM solicitarea de a propune repetat președintei Republicii Moldova Maia Sandu candidatura sa pentru numirea în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă. Victoria Sanduța a calificat drept „eronat și neîntemeiat” refuzul președintei țării.
De menționat că în aceeași listă respinsă de șefa statului se regăsea și Rodica Berdilo, care a invalidat alegerile din 2018 pentru primăria capitalei, câștigate de Andrei Năstase.
Legea cu privire la statutul judecătorului prevede:
Numirea judecătorului în funcție:
(1) Judecătorii judecătoriilor, inclusiv ai judecătoriilor specializate, judecătorii de instrucţie şi judecătorii curţilor de apel se numesc în funcţie, din numărul candidaţilor selectaţi prin concurs, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii selectaţi, care întrunesc condiţiile specificate la art.6, se numesc în funcţia de judecător iniţial pe un termen de 5 ani. După expirarea termenului de 5 ani, judecătorii sînt numiţi în funcţie pînă la atingerea plafonului de vîrstă de 65 de ani.
(2) Membrii Curţii Supreme de Justiţie Sînt numiţi de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcţia de judecător pe 5 ani sau pînă la atingerea plafonului de vîrstă şi numai în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare de către acesta a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui.
(4) Refuzul de numire în funcţie sau de reconfirmare în funcţie se face în termen de 30 de zile de la data parvenirii propunerii. În cazul apariţiei unor circumstanţe care necesită o examinare suplimentară, Preşedintele Republicii Moldova anunţă Consiliul Superior al Magistraturii despre prelungirea termenului indicat cu 15 zile.
(5) La propunerea repetată a Consiliului Superior al Magistraturii, Preşedintele Republicii Moldova emite un decret privind numirea în funcţia de judecător pe 5 ani sau pînă la atingerea plafonului de vîrstă în termen de 30 de zile de la data parvenirii propunerii repetate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!