Președinta țării Maia Sandu a cerut guvernului să aloce vaccinuri anti-Covid pentru regiunea transnistreană nu doar din donațiile primite de la donatorii externi, ci și din loturile cumpărate din propriile mijloace financiare ale statului. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Radio Europa Liberă, difuzată pe 23 iunie. Șefa statului a mai spus că este nevoie de o abordare nouă cu privire la negocierile privind reintegrarea țării.
Maia Sandu a menționat că s-a întâlnit, recent, cu mediatorii și cu observatorii implicați în procesul de reglementare a diferendului transnistrean.
„Am discutat că este nevoie de o abordare nouă. Să nu ne preocupăm doar de rezolvarea unor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar despre ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiective clare. Politica pașilor mici a încercat să rezolve niște probleme ad-hoc, nu au fost pași care să ducă spre reintegrare”, a mai spus Maia Sandu și a precizat că întotdeauna e nevoie de un format pentru discuții, pentru a nu permite destabilizarea situației.
Șefa statului s-a arătat convinsă că este nevoie de o strategie la nivel de societate privind etapele reintegrării țării.
„Obiectivul este clar – reîntregirea țării și crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii. Nu există o soluție imediată, dar trebuie să facem totul ca să avem grijă de cetățenii R. Moldova, indiferent că sunt pe malul drept sau stâng al Nistrului”, a mai spus președinta țării.
Maia Sandu a adăugat că a solicitat guvernului să aloce vaccinuri pentru locuitorii Transnistriei și din loturile cumpărate, nu doar din donațiile primite de la partenerii externi.
„Chiar de curând, am făcut o solicitare către prim-ministrul Ciocoi să aloce vaccin pentru concetățenii noștri din stânga Nistrului și din donații, dar și din vaccinul care a fost cumpărat, pentru că, până acum, se aloca doar din donații. Am insistat să fie și din vaccinul cumpărat, pentru că interesul nostru este ca toată lumea să fie sănătoasă și să scăpăm de pandemie”, a menționat Sandu.
Amintim că, pe 22 iunie, postul de televiziune „Primul în Transnistria” a difuzat un reportaj în cadrul căruia liderul administrației de la Tiraspol Vadim Krasnoselski i-a mulțumit Maiei Sandu pentru faptul că 10% din toate donațiile de vaccinuri care ajung în Republica Moldova sunt transportate în stânga Nistrului.
„Este un bun exemplu de colaborare umanitară. Voi spune sincer – este decizia doamnei Sandu, președintele Moldovei. Din totalul de ajutor care ajunge în Moldova din partea structurilor străine, inclusiv din partea Organizației Mondiale a Sănătății, 10% este alocat Transnistriei. Este decizia ei, pentru care îi mulțumesc. Sper că această colaborare umanitară va continua”, a spus Krasnoselski.