Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a participat pe 4 noiembrie la Conferința Internațională „Moldova trece pe alb: Soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală“, organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu societatea civilă. Șefa statului a declarat că pensiile sunt mici atât din cauza economiei slabe, dar și a angajărilor ilegale și a salariilor oferite neoficial.
„Când merg în localitățile din țară, întâlnesc mulți oameni care se plâng că au pensii mici. Pensiile sunt mici pentru că economia este în continuare slabă, dar și pentru că mulți acceptă să fie angajați ilegal sau să primească salarii în plic. E mai greu de schimbat lucrurile pentru vârstnicii care, ani la rând, nu au contribuit la Fondul de asigurări sociale”, a declarat șefa statului.
Maia Sandu a menționat că situația celor aproape 200 de mii de oameni care lucrează azi informal în agricultură, construcții, comerț sau alte domenii poate fi schimbată.
„Munca la negru mai înseamnă și acces redus la asistență medicală, îngrădirea dreptului la concediu de îngrijire a copilului, condiții precare la locul de muncă. De asemenea, munca nedeclarată creează concurență neloială între firme și duce la pierderea veniturilor pentru stat. Costurile muncii nedeclarate sunt mari pentru toți și cu toții trebuie să combatem acest fenomen. Știm că agenții economici se confruntă cu multiple crize și pentru unii astăzi problema principală e supraviețuirea. Guvernarea înțelege acest lucru și este gata să vă ajute să faceți tranziția la munca legală”, a mai spus președinta țării.
Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova a menționat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu colegii de la Ministerul Economiei și alte autorități discută de un an măsurile concrete pe care să le implementeze.
„Se încadrează pe două dimensiuni: cea de prevenire și stimulare a înălbirii salariale, dar și de monitorizare și penalizare. Pe prima dimensiune vorbim despre reforma inspecției muncii: consolidarea și reorganizarea instituției, au fost crescute salariile inspectorilor, trebuie să revizuim criteriile de risc și să stabilim o conlucrare mai bună între inspecția muncii și inspectoratul fiscal. Săptămâna aceasta am pornit un mecanism prin care vrem ca o parte din deficitul care astăzi merge din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat să fie transferat prin agenții economici. Respectiv, agenții economici vor beneficia pentru o perioadă tranzitorie de credite fiscale pentru costul adițional al înălbirii salariilor. Este o măsură pentru a stimula mai ales conformarea fiscală a agenților economici mici”, a explicat Spatari.
În cadrul celor patru paneluri, invitații au abordat subiecte precum promovarea muncii legale în agricultură prin intermediul voucherelor, dar și reforma Inspectoratului de Stat pentru ca instituția să devină mai transparentă și mai eficientă în susținerea muncii legale. De asemenea, experți au pus în discuții acțiunile Guvernului în susținerea muncii legale, prin prin intermediul stimulentelor financiare și a mecanismelor fiscale care facilitează angajarea.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.