Maia Sandu a făcut schimb de cadouri cu Gitanas Nauseda. Ce daruri și-au făcut cei doi președinți?
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu a făcut schimb de cadouri cu Gitanas Nauseda. Ce daruri și-au făcut cei doi președinți?

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu i-a oferit în dar omologului său lituanian Gitanas Nauseda un prosop și un album fotografic, anunță administrația prezidențială pe 15 mai.

Schimbul de daruri a fost făcut pe finalul vizitei oficiale a liderului de la Vilnius în Republica Moldova.

„Acest prosop este creat de meșterițele de la „Casa Cristea” – unul dintre cele mai cunoscute ateliere de artizanat din țara noastră, apreciat pentru autenticitatea lucrărilor și pentru perpetuarea tradițiilor. Prosopul este un element decorativ care nu lipsea din nicio casă, iar ornamentele sale transmit mesaje de belșug, bunăstare, pace. Tocmai de aceea este folosit la diferite ceremonii – în special, la nunți, ca semn al unui nou început și al unui viitor prosper. Iar acest album fotografic vă va ajuta să descoperiți Moldova”, a spus șefa statului.

La rândul său, președintele Nauseda i-a oferit Maiei Sandu un album de artă în două volume, în care se regăsește și portretul Mariei Lupu, fiica domnitorului Vasile Lupu. La vârsta de 20 de ani ea devenit cea de-a doua soție a lui Jonušas II Radvila – o figură politică și militară proeminentă a Marelui Ducat al Lituaniei în secolul 17. Maria Lupu-Radvila s-a remarcat prin activitățile sale filantropice, inclusiv prin faptul că a construit o biserică ortodoxă. Și astăzi, ea este considerată una dintre personalitățile cele mai vibrante, care au contribuit la apropierea țărilor noastre.

Amintim că președintele Lituaniei Gitanas Nauseda a efectuat o vizită la Chișinău în perioada 13-14 mai. Oficialul a anunțat că țara sa va dona Republicii Moldova un lot de 11 mii de doze de vaccin anti-COVID-19. De asemenea, șefii de stat au discutat despre evoluțiile politice din Republica Moldova și pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate.

În după amiaza de 14 mai, oficialii au plantat doi puieți de mesteacăn la Grădina Botanică din capitală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: