Maia Sandu a vorbit cu Prim-ministrul Japoniei despre consecințele războiului din Ucraina pentru Moldova
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu a vorbit cu Prim-ministrul Japoniei despre consecințele războiului din Ucraina pentru Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi, 3 decembrie, o întrevedere la Tokyo cu Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida. Cei doi oficiali au discutat despre relațiile bune dintre țările noastre și despre cum putem extinde cooperarea existentă.

Șefa statului a vorbit cu Premierul Kishida despre consecințele războiului Rusiei contra Ucrainei pentru țara noastră și crizele cu care se confruntă Moldova din această cauză.

De asemenea, Maia Sandu a menționat că suntem interesați în dezvoltarea inițiativelor comune care să ne ajute să accelerăm asigurarea securității energetice a țării noastre.

„I-am mulțumit Premierului Kishida pentru asistența de dezvoltare, de care Moldova beneficiază de mulți ani din partea Guvernului de la Tokyo. Suntem recunoscători pentru asistența care ne ajută să îmbunătățim calitatea serviciilor publice, inclusiv în sănătate, să creștem performanța sectorului agricol și să dezvoltăm economia”, a scris Maia Sandu.

În acest an, Moldova a primit asistență pentru procurarea echipamentelor pentru stingerea incendiilor – 19 autospeciale in valoare de 12 milioane de euro.

De asemenea, din banii Japoniei urmează să fie achiziționate echipamente performante, în sumă de circa 8 milioane de euro, care vor ajunge la cinci spitale mari din țară: Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Recent, am primit un lot de echipamente medicale, în valoare de circa 1,3 milioane de euro, pentru laboratoarele din gestiunea Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Amintim că șefa statului se află într-o deplasare de 7 zile în Japonia și SUA. Maia Sandu se va întâlni cu oficiali de nivel înalt din Guvernul Japoniei și cu reprezentanți ai Parlamentului nipon. La fel, președinta va participa la conferința Adunării Internaționale a Femeilor (WAW).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: