Remanieri guvernamentale până la sfârșitul anului? Maia Sandu: „Au fost oameni care s-au descurcat mai bine și care mai puțin bine”
Full Article 4 minutes read

Remanieri guvernamentale până la sfârșitul anului? Maia Sandu: „Au fost oameni care s-au descurcat mai bine și care mai puțin bine”

Dacă Maia Sandu va obține al doilea mandat în calitate de președinte al țării, până la finalul anului curent vor avea loc remanieri guvernamentale. Declarația a fost făcută de către șefa statului, în cadrul dezbaterilor de la postul public de televiziune, care s-au desfășurat pe 28 octombrie.Sandu a recunoscut că guvernarea a comis greșeli și că este nevoie de schimbări în echipă pentru a răspunde așteptărilor populației. De menționat că Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu, a refuzat invitația la dezbateri.

La dezbaterile de la Moldova1 au participat jurnaliști din 8 redacții din Republica Moldova. La întrebarea NewsMaker despre posibile remanieri guvernamentale, șefa statului, care pretinde la un nou mandat, a menționat că nu exclude schimbări în echipă. De asemenea, ea a subliniat că instituțiile de stat sunt libere să investigheze orice suspiciune de corupție.

„Cu siguranță au fost voturi de protest și noi recunoaștem motivele acestui vot. Problemele sunt în voturile cumpărate, nici într-un caz votul de protest, democrația este și despre susținere, dar și despre vot de protest. Și da, am comis mai multe greșeli, chiar dacă intențiile noastre au fost bune și chiar dacă au fost multe crize. Au fost oameni care s-au descurcat mai bine și care mai puțin bine. Acolo unde sunt întrebări de integritate, instituțiile trebuie să vină și să-și spună cuvântul. Absolut, nu am îngrădit niciodată și nici nu am încercat să îngrădesc ca o instituție să-și facă treaba. Sunt libere și astăzi să meargă să pună cătușele dacă există aceste motive.

Da, cred că este nevoie să facem schimbări în echipa de guvernare. Am auzit cetățenii, am discutat în multe localități, am auzit care sunt pretențiile și în special pe ce domenii oamenii vor lucruri făcute mai bine.

„Acest lucru trebuie să se întâmple până la finalul acestui an”, a declarat Maia Sandu, răspunzând întrebării redactorului-șef NewsMaker, Stela Untila.

***

Pe 20 octombrie, au avut loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, la care au concurat 11 pretendenți. Candidata PAS, Maia Sandu, și candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, au obținut cele mai multe voturi – 42,49% și, respectiv, 25,95% și au acces în turul doi de scrutin, care se va desfășura pe 3 noiembrie.

Maia Sandu a declarat că Republica Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie și în ultimele luni „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi.

În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși cifra de 300 000 de oameni.

Potrivit forțelor de ordine, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.

Pe 28 octombrie, procurorul general a declarat că schema prin care moldovenilor li se deschid conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Ion Munteanu a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până acum, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: