Tudor Mardei | NewsMaker

Maia Sandu avertizează: Rusia planifică crize în regiunea transnistreană, pentru a influența alegerile din Moldova

Președinta Maia Sandu avertizează că Federația Rusă ar putea provoca o criză în regiunea transnistreană înainte de alegerile din toamnă, cu scopul de a destabiliza situația din Republica Moldova și de a influența votul pe malul drept al Nistrului.

„Oamenii (nr. red: din stânga Nistrului) au ajuns în această situație din cauza Federației Ruse care i-a folosit în toți acesti ani. Federația Rusă în orice clipă poate să provoace o criză și mai mare, în funcție dacă îi servește această criză în planuririle ei în Republica Moldova sau nu. Ne putem aștepta în următoarele luni să vedem o acutizare a acestei crize, înainte de alegeri”, a avertizat președinta în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV.

Potrivit Maiei Sandu, Federația Rusă ar putea încerca nu doar să corupă alegătorii din stânga Nistrului, cum zice că s-a mai întâmplat, ci și să șantajeze populația prin provocarea deliberată a instabilității în regiune: „Rusia le va spune că să scăpați de această situație, trebuie să influențați votul pe malul drept. Putem să ne așteptăm la tot felul de jocuri”.

Instituțiile statului analizează aceste riscuri și vor face tot posibilul pentru ca alegerile din această toamnă să fie libere și corecte, a asigurat președinta: „Vom face totul ca să avem un vot autentic, nu unul furat sau șantajat”.

În ceea ce privește actuala criză din regiune, șefa statului susține că, deși livrarea gazelor naturale a fost reluată după o nouă întrerupere, situația rămâne „precară”. Întrebată dacă autoritățile de la Chișinău sunt pregătite să intervină pentru a susține populația din stânga Nistrului, șefa statului a răspuns că există un plan de sprijin, dar acesta depinde de retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

„Avem acel program de sprijin al UE, în special pentru partea energetică și, evident avem un plan de susținere pentru această regiune, dar trebuie să rezolvăm prolema principală – retragerea trupelor ruse. Aceasta este problema cheie pe care trebuie să o rezolvăm pașnic, pentru că altfel nu avem cum să justificăm susținerea financiară”, a conchis șefa statului.

***

Amintim că, pe 11 iunie, în regiunea transnistreană a fost instituită, pentru 30 de zile, starea de urgență în economie. Așa-zisele autorități au invocat drept motiv reducerile livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului. Secretara de stat la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu, a declarat pentru presă că, în prezent, există riscul unei potențiale escaladări a crizei energetice în regiune. Oficiala a reamintit, însă, că regiunea nu poate fi controlată de autoritățile constituționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: