Președinta țării Maia Sandu a îndemnat instituțiile statului să combată propaganda și știrile false, în contextul situației tensionate din Ucraina. De asemenea, în cadrul unui briefing, șefa statului le-a cerut jurnaliștilor să verifice atent sursele pe care le utilizează, ca să nu alimenteze ura și propaganda războiului.
„Orice conflict armat generează fluxuri de propagandă, iar acestea pot semăna frică, ură și dezbinare în societate. Solicit instituțiilor statului să monitorizeze atent sursele de știri false, instigare la ură și propagandă, și să ia măsuri conform prevederilor legale ca să prevină astfel de fenomene”, a declarat președinta țării.
Șefa statului a mai menționat că se pregătesc măsurile necesare pentru a proteja spațiul informațional al Republicii Moldova de elemente de dezinformare și propagandă.
„Fac chemare către redacțiile de știri din Republica Moldova – mai ales în această perioadă trebuie să fiți de partea cetățenilor Republicii Moldova. Nu implicați cetățenii noștri în propaganda de război, nu semănați ură, verificați atent sursele știrilor pe care le dați pe post, fiți responsabili. (…) Cetățenii noștri trebuie informați corect și obiectiv despre evoluțiile din regiune”, a mai spus Maia Sandu.
Președinta țării a subliniat că obiectivul autorităților este sa mențină stabilitatea în țară și calmul cetățenilor și a dat asigurări că instituțiile statului sunt mobilizate pentru a interveni și a asigura viața și securitatea oamenilor din Republica Moldova.
Săptămâna trecută, speakerul Parlamentului Igor Grosu a declarat că instituțiile mass-media care răspândesc știri false, manipulează și nu asigură principiul pluralismului de opinii vor fi sancționate. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și urmează a fi supus, în curând, consultărilor publice.