Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, organizează consultări, joi, 8 februarie, la Președinție, cu partidele politice. La discuții nu au fost invitate, însă, formațiunile politice afiliate oligarhului fugar Ilan Șor. Informația a fost confirmată pentru NM de consiliera Maiei Sandu, Irina Gotișan.
Potrivit sursei citate, discuțiile vor viza tema referendumului inițiat de șefa statului privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.
„La consultările publice pe subiectul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care vor avea loc mâine, au fost invitate majoritatea partidelor din Republica Moldova, cu excepția formațiunilor afiliate grupului criminal „Șor””, a declarat purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotișan.
Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), fotul premier Ion Chicu, precum și secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, fostul președinte al țării Igor Dodon, au comentat apelul președintei Maia Sandu.
„Ce „onoare… Maia Sandu vrea să se „consulte” cu mine despre „referendum”. Cheamă „mai mulți actori”, cum mi-a explicat domnița din „cabinet”, mâine la 14.00, să afle opinia noastră despre inițiativa ei… Maia are nevoie de „actori”, de „masovkă” în calea ei spre al 2-lea mandat. Maia, e cam târziu pentru tine…”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.
„Am primit un apel, o oră în urmă. Maia Sandu mă cheamă la ora 14:00 la consultări pe tema integrării europene. Doamna Maia Sandu, adică mata întâi declari că vrei referendum, apoi faci cu jurnaliștii tăi de buzunar „masovkă”, „tusovkă, apoi cu ONG-urile voastre galbene tot vă consultați, apoi mă sunați pe mine? M-a sunat pe mine, pe Voronin, pe alții. Noi ce suntem la voi? „masovkă” să vă facem? Vă închipuiți cât cinism?”, a comentat Igor Dodon inițiativa președintei Sandu, în cadrul protestului organizat la Guvern pe 7 februarie, împotriva guvernării.
Amintim că președinta Maia Sandu a solicitat, pe 24 decembrie 2023, desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului i-a cerut atunci Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.
Câteva zile mai târziu, pe 28 decembrie 2023, deputații au votat în lectura a doua modificări la Codul electoral, care permit organizarea referendumului republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale. NM a analizat recent cât de justificat este acest exercițiu, ce spun experții independenți și cum s-au desfășurat plebiscitele privind aderarea la UE în alte țări. Detalii – AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!