Maia Sandu condamnă atacul rusesc asupra închisorii din Ucraina: „Solicităm investigații și sancțiuni internaționale”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu condamnă atacul rusesc asupra închisorii din Ucraina: „Solicităm investigații și sancțiuni internaționale”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, condamnă atacul rusesc cu rachete asupra închisorii din Elenovka – teritoriu ocupat temporar al regiunii Donețk – în care și-ar fi pierdut viața cel puțin 50 de deținuți. În mesajul postat pe canalul său de Twitter, președinta țării a solicitat investigații și sancțiuni internaționale.

„Suntem îngroziți de uciderea de către Rusia a prizonierilor de război de la centrul de corecție Elenovka. Acest război nejustificat împotriva Ucrainei este o încălcare gravă a dreptului internațional și a drepturilor omului. Condamnăm ferm acțiunile sale și solicităm investigații și sancțiuni internaționale”, se arată în mesajul șefei statului.

Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă o listă cu detalii personale, inclusiv nume de familie, prenume, patronime și date de naștere, ale prizonierilor de război ucraineni care ar fi murit cu o zi înainte într-o colonie din Elenovka, din regiunea Donețk, scrie Radio Svoboda. Potrivit sursei, partea rusă susține că armata ucraineană a tras asupra teritoriului coloniei din HIMARS MLRS. La rândul ei, Ucraina neagă acest lucru și acuză Rusia de moartea prizonierilor.

„Există 48 de nume pe listă. Se indică că au fost 50 de morți în total, numele a doi nu au fost stabilite. Autenticitatea numelor de pe listă nu a fost încă confirmată. A fost publicată și o listă, cu 73 de nume, despre care se presupune că ar conține răniții din Elenovka”, mai scrie sursa citată.

Între timp, la Kiev a avut loc o acțiune a familiilor și rudelor apărătorilor Azovstal, scrie presa ucraineană. Soția comandantului regimentului „Azov”, Ecaterina Prokopenko, a cerut ca Rusia să fie recunoscută drept „sponsor de stat al terorismului” după ce armata rusă a bombardat colonia din Elenovka, care ținea prizonieri de război ucraineni. Prokopenko a subliniat că atunci când apărătorii lui „Azovstal” și-au depus armele și au intrat în captivitate, ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au asigurat că nimic nu le va amenința viața și sănătatea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardarea de vineri a închisorii din Elenovka drept o „crimă de război deliberată a Rusiei”. Potrivit lui Zelenski, ar trebui să existe o recunoaștere legală clară a Rusiei ca stat „sponsor al terorismului”.

Amintim că în noaptea de 29 iulie a avut loc o explozie pe teritoriul fostei colonii corecționale nr. 210 din satul Elenovka – teritoriu ocupat temporar al regiunii Donețk. Drept urmare, clădirea, în care erau prizonieri de război retrași din uzina Azovstal, a fost distrusă. Imediat după explozie, Rusia a acuzat Forțele Armate ale Ucrainei că bombardează colonia penală. Potrivit părții ruse, peste 50 de apărători ucraineni au murit, numărul răniților nefiind cunoscut. La rândul ei, Ucraina a acuzat Rusia de bombardare, susținând că explozia de la Elenovka a fost un act terorist rusesc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: