Premierul Maia Sandu susține că guvernul pe care îl conduce este singurul credibil, care a putut să restabilească finațarea externă, iar în cazul în care acesta va fi demis, oamenii ar putea fi privați de programele care prevăd creșteri de salarii și unele categorii de indemnizații și compensații. Declarația a fost făcută astăzi, 8 noiembrie, după ședința parlamentului, în cadrul căreia a fost depusă o moțiune de cenzură contra executivului, din partea PSRM.
„Nu vor putea onora angajamentele pe care le-am anunțat pentru 2020, pentru că la baza acestor angajamente sunt și bani externi, bani care trebuie să vină din resurse financiare cum este creditul românesc și din partea UE și a altor instituții financiare. Dacă sunt gata să calce în picioare drepturile cetățenilor, să își asume acest lucru”, a declarat Maia Sandu la ieșirea din sala de ședințe a legislativului.
„Suntem singurul guvern credibil, pentru că numai noi am demonstrat că vrem reforme adevărate, care sunt apreciate. Ceilalți vin doar cu discursuri frumoase, dar în spatele acestor discuții se ascund aceleași intenții de a controla procuratura și justiția, pentru că oamenilor le este frică de justiție”, a mai precizat premierul.
Anterior, în cadrul ședinței legislativului, prim-ministrul a prezentat proiectul privind modificarea legii procuraturii.
„Reforma justiției nu este moftul meu personal. E promisiunea pe care am făcut-o oamenilor, iar eu îmi respect promisiunile. Oamenii cer dreptate – pentru asta suntem aici. Nu pot sta cu mâinile în sân să urmăresc cum instituțiile statului își găsesc câte un stăpân nou”, a declarat Maia Sandu, în plenul legislativului.
De asemenea, premierul a făcut trimitere la Comisia de la Veneția: „Mă încurajează poziția Comisiei de la Veneția, exprimată în alte situații similare, potrivit căreia selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului, iar selectarea procurorului general cu implicarea puterii executive și legislative ar oferi mai multă legitimitate democratică acestei proceduri. Așadar, consideră Comisia de la Veneția, este rezonabil ca un guvern să dorească să participe în procesul de selecție a procurorului general pe motiv că combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului”.
Amintim că astăzi, 8 noiembrie, PSRM a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Maia Sandu. La baza deciziei au stat modificările aduse de executiv la legea procuraturii, pe care PSRM le califică drept anticonstituționale și o acuză pe Maia Sandu că ar vrea să subordoneze justiția politicului.
Potrivit legii, comisia juridică are la dispoziție trei zile ca să examineze moțiunea și să convoace ședința Biroului permanent pentru a stabili data examinării moțiunii în plenul parlamentului.