Санду
NewsMaker

Maia Sandu, despre consecințele demisiei guvernului: „Cetățenii vor fi privați de creșterile salariale, ale indemnizațiilor și compensațiilor”

Premierul Maia Sandu susține că guvernul pe care îl conduce este singurul credibil, care a putut să restabilească finațarea externă, iar în cazul în care acesta va fi demis, oamenii ar putea fi privați de programele care prevăd creșteri de salarii și unele categorii de indemnizații și compensații. Declarația a fost făcută astăzi, 8 noiembrie, după ședința parlamentului, în cadrul căreia a fost depusă o moțiune de cenzură contra executivului, din partea PSRM. 

„Nu vor putea onora angajamentele pe care le-am anunțat pentru 2020, pentru că la baza acestor angajamente sunt și bani externi, bani care trebuie să vină din resurse financiare cum este creditul românesc și din partea UE și a altor instituții financiare. Dacă sunt gata să calce în picioare drepturile cetățenilor, să își asume acest lucru”, a declarat Maia Sandu la ieșirea din sala de ședințe a legislativului.

„Suntem singurul guvern credibil, pentru că numai noi am demonstrat că vrem reforme adevărate, care sunt apreciate. Ceilalți vin doar cu discursuri frumoase, dar în spatele acestor discuții se ascund aceleași intenții de a controla procuratura și justiția, pentru că oamenilor le este frică de justiție”, a mai precizat premierul.

Anterior, în cadrul ședinței legislativului, prim-ministrul a prezentat proiectul privind modificarea legii procuraturii.

„Reforma justiției nu este moftul meu personal. E promisiunea pe care am făcut-o oamenilor, iar eu îmi respect promisiunile. Oamenii cer dreptate – pentru asta suntem aici. Nu pot sta cu mâinile în sân să urmăresc cum instituțiile statului își găsesc câte un stăpân nou”, a declarat Maia Sandu, în plenul legislativului.

De asemenea, premierul a făcut trimitere la Comisia de la Veneția: „Mă încurajează poziția Comisiei de la Veneția, exprimată în alte situații similare, potrivit căreia selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului, iar selectarea procurorului general cu implicarea puterii executive și legislative ar oferi mai multă legitimitate democratică acestei proceduri. Așadar, consideră Comisia de la Veneția, este rezonabil ca un guvern să dorească să participe în procesul de selecție a procurorului general pe motiv că combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului”.

Amintim că astăzi, 8 noiembrie, PSRM a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Maia Sandu. La baza deciziei au stat modificările aduse de executiv la legea procuraturii, pe care PSRM le califică drept anticonstituționale și o acuză pe Maia Sandu că ar vrea să subordoneze justiția politicului.

Potrivit legii, comisia juridică are la dispoziție trei zile ca să examineze moțiunea și să convoace ședința Biroului permanent pentru a stabili data examinării moțiunii în plenul parlamentului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Deputată PAS, nemulțumită că nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Ca un ciorap rupt, aruncat la tomberon” VIDEO

Iulia Dascălu, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat pe 20 iulie la Consiliul Politic Național PAS, în cadrul căruia a fost aprobată lista candidaților, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Iulia Dascălu a declarat că a participat la reuniunea Consiliului Politic Național al PAS, în cadrul căreia a fost aprobată lista formațiunii pentru alegerile parlamentare, deși inițial nu intenționa să o facă. Potrivit ei, deși știa că nu se va regăsi printre candidați, a participat la reuniune pentru a vedea „reacțiile” colegilor de partid.

A fost citită lista. (…) Cum v-am zis, eu nu m-am regăsit în liste. Și dacă s-au mai făcut careva modificări pe ultima sută de metri, oricum nu m-am regăsit în această listă. Probabil n-am fost cel mai bun ales al poporului, dar nu e despre asta acum. (…) Cel mai dureros lucru pe care l-am simțit eu astăzi, cum se întâmplă la noi, la moldoveni, sau poate în echipe, absolut nimeni, nici conducerea partidului, nici cei care mi-au fost colegi de fracțiune, n-au spus cel puțin un mulțumesc pentru munca prestată. (…) Toată lumea a început să comunice între ea doar cei care se regăsesc în listă. (…) M-am simțit fix ca un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon. (…) Este dureros când tu dedai tot și, în schimb, primești nimic. Dar chiar le-aș socoti șuturi în fund”, a declarat politiciana.

Amintim că lista PAS pentru alegerile parlamentare a fost publicată deja pe rețelele de socializare ale partidului. Primul pe listă este Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Din partea PAS la alegeri vor mai candida actuali miniștri, personalități cunoscute, foști membri ai Platformei DA și alții. Pe lista PAS nu se mai regăsesc ex-deputați ai formațiunii din legislatura trecută, precum Iulia Dascălu, Oazu Nantoi și Vasile Șoimaru.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: