Tudor Mardei / NewsMaker

Maia Sandu, despre declinul economic: „O parte din antreprenori și-au mutat capitalul în România”

Întrebată de ce Republica Moldova a ajuns la un declin economic, președinta Maia Sandu a spus că lipsa creșterii economice de anul trecut a fost provocată, în special, de descreșterea din agricultură. „În general, evident că economia este afectată de război”, a adăugat șefa statului. Potrivit Maiei Sandu, R. Moldova întâmpină dificultăți în a convinge investitorii locali să-și extindă producția „pentru că toată lumea se întreabă ce va fi cu situația de securitate din regiune”. Avem situații, a menționat președinta, când o parte dintre antreprenorii moldoveni și-au mutat capitalul în România „pentru că acolo este mai multă siguranță, e țară UE, țară NATO”.

La emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Maia Sandu a fost întrebată „de ce s-a ajuns la un declin economic”.

„Dacă vorbim de anul trecut și de lipsa creșterii economice de anul trecut, ea a fost provocată în special de descreșterea din agricultură. Agricultura a fost lovită de secetă, de temperaturi foarte înalte și asta devine o problemă sistemică. Trebuie să ne învățăm să transformăm agricultura, pentru că schimbările climatice vor fi aici și în anii care vin. Deci, nu putem să mizăm că vom avea suficiente precipitații așa cum suntem obișnuiți din trecut”, a răspuns președinta.

Potrivit șefei statului, „în general, evident că economia este afectată de război”.

„E foarte greu să atragem investiții, e foarte greu să atragem investiții străine și avem nevoie de investiții străine pentru că nu poți să deschizi întreprinderi mari și mijlocii fără investiții străine. Avem și probleme să convingem investitorii locali să-și extindă producția, pentru că toată lumea se întreabă ce va fi cu situația de securitate din regiune. Avem situații când o parte din antreprenorii noștri și-au mutat capitalul în România pentru că acolo este mai multă siguranță, e țară UE, țară NATO”, a comunicat Maia Sandu.

În continuare, președinta a spus că statul încearcă să motiveze mediul de afaceri atât „din resursele proprii”, cât și prin „planul de creștere economică al Uniunii Europene”.

Amintim, pe 17 martie 2025, Biroul Național de Statistică a raportat cu referire la estimările preliminare că Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul IV 2024 a fost în descreștere cu 1,3% față de trimestrul IV 2023. „Produsul Intern Brut, în anul 2024, a fost în creștere (în termeni reali) cu 0,1% față de anul 2023”, comunica Biroul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Republican INIMA Moldovei

Vlah a ajuns cu protestele la Președinție: o acuză pe Maia Sandu de implicarea în alegeri și promite că o va demite, dacă ajunge în Parlament

Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a ieșit din nou în stradă. Simpatizanții formațiunii politice, în frunte cu Vlah, au protestat, de această dată, în fața Președinției. Aceștia au acuzat-o pe președinta Maia Sandu că s-ar implica direct în alegerile parlamentare, în favoarea partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate (PAS). Contactată pentru un comentariu, Președinția a declarat că nu va comenta acțiunea.

Manifestația a fost condusă de Irina Vlah. Fosta bașcană a declarat că deține „dovezi” privind presupuse încălcări ale legislației electorale pe care le-ar fi comis președinta Maia Sandu și a promis că, dacă formațiunea sa – „Inima Moldovei” –  va accede în Parlament, va iniția procedura de demitere anticipată a șefei statului. Vlah a îndemnat opoziția, totodată, să se unească pentru „a supraveghea votul din diaspora”.

„Toate falsificările pe care Sandu le-a comis la alegerile prezidențiale și continuă să le comită acum vor fi investigate. În Parlament vom crea o comisie de anchetă care va verifica utilizarea resurselor administrative, activitatea forțelor de ordine, finanțarea ilegală și fraudele din străinătate. Vom prezenta aceste dovezi cetățenilor. Pentru astfel de acțiuni, Sandu va trebui să demisioneze”, a declarat Vlah.

La sfârșitul manifestației, protestatarii i-au transmis președintei un document simbolic cu „reguli de conduită la alegerile parlamentare”, solicitându-i, între altele, „să nu mai folosească structurile statului împotriva opoziției, să nu mai susțină PAS prin intermediul instituțiilor statului și să înceteze promovarea ideii că integrarea în UE este posibilă doar cu actualul partid de guvernare”.

Contactat de NM, Președinția a anunțat că nu va comenta acțiunea de protest organizată de Vlah și acuzațiile lansate de aceasta.

Menționăm că, în ultima perioadă, reprezentanții „Inima Moldovei”, în frunte cu Irina Vlah, organizează proteste frecvente, în fața instituțiilor statului, inclusiv a Guvernului și a Parlamentului. Anterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a avertizat că „sezonul acestor proteste începe când adevărul, de fapt, doare în multe cazuri”. „Este o piesă veche pe care o cunoaștem, reluată la indicația, inclusiv, a patronilor din exterior care nu doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat Vodă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: