Maia Sandu, despre declinul economic: „O parte din antreprenori și-au mutat capitalul în România”

Întrebată de ce Republica Moldova a ajuns la un declin economic, președinta Maia Sandu a spus că lipsa creșterii economice de anul trecut a fost provocată, în special, de descreșterea din agricultură. „În general, evident că economia este afectată de război”, a adăugat șefa statului. Potrivit Maiei Sandu, R. Moldova întâmpină dificultăți în a convinge investitorii locali să-și extindă producția „pentru că toată lumea se întreabă ce va fi cu situația de securitate din regiune”. Avem situații, a menționat președinta, când o parte dintre antreprenorii moldoveni și-au mutat capitalul în România „pentru că acolo este mai multă siguranță, e țară UE, țară NATO”.

La emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Maia Sandu a fost întrebată „de ce s-a ajuns la un declin economic”.

„Dacă vorbim de anul trecut și de lipsa creșterii economice de anul trecut, ea a fost provocată în special de descreșterea din agricultură. Agricultura a fost lovită de secetă, de temperaturi foarte înalte și asta devine o problemă sistemică. Trebuie să ne învățăm să transformăm agricultura, pentru că schimbările climatice vor fi aici și în anii care vin. Deci, nu putem să mizăm că vom avea suficiente precipitații așa cum suntem obișnuiți din trecut”, a răspuns președinta.

Potrivit șefei statului, „în general, evident că economia este afectată de război”.

„E foarte greu să atragem investiții, e foarte greu să atragem investiții străine și avem nevoie de investiții străine pentru că nu poți să deschizi întreprinderi mari și mijlocii fără investiții străine. Avem și probleme să convingem investitorii locali să-și extindă producția, pentru că toată lumea se întreabă ce va fi cu situația de securitate din regiune. Avem situații când o parte din antreprenorii noștri și-au mutat capitalul în România pentru că acolo este mai multă siguranță, e țară UE, țară NATO”, a comunicat Maia Sandu.

În continuare, președinta a spus că statul încearcă să motiveze mediul de afaceri atât „din resursele proprii”, cât și prin „planul de creștere economică al Uniunii Europene”.

Amintim, pe 17 martie 2025, Biroul Național de Statistică a raportat cu referire la estimările preliminare că Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul IV 2024 a fost în descreștere cu 1,3% față de trimestrul IV 2023. „Produsul Intern Brut, în anul 2024, a fost în creștere (în termeni reali) cu 0,1% față de anul 2023”, comunica Biroul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: