Maia Sandu, despre numirea Executivului de la Comrat și „echipa de vis” al lui Șor: Să lucreze în interesul Moldovei, nu al Rusiei
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre numirea Executivului de la Comrat și „echipa de vis” al lui Șor: Să lucreze în interesul Moldovei, nu al Rusiei

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat, într-un interviu pentru RFI România, criza politică din Găgăuzia, unde au eșuat trei tentative de numire a Executivului regiunii, iar Evghenia Guțul, susținută de politicianul fugar Ilan Șor, deși aleasă, nu poate fi confirmată. Șefa statului susține că problema cu care se confruntă regiunea poate fi soluționată doar la nivel local, în conformitate cu legislația în vigoare, de Adunarea Populară a Găgăuziei (APG).

„Este o problemă care trebuie să fie rezolvată la nivel local. Este Adunarea Populară care trebuie să ia o decizie. Există legile statului Republica Moldova, există niște reguli ale autonomiei. În acest cadru trebuie să se găsească o soluție”, a declarat Maia Sandu.

Președinta susține că procesul electoral în regiune pentru funcția de bașcan „s-a înfăptuit cu încălcări și cu abuzuri”, fiind utilizați bani din Federația Rusă, contrar prevederilor legale. Acum, spune șefa statului, cei care au fost aleși „trebuie să lucreze în interesul cetățenilor care le-au dat votul, în interesul Republicii Moldova, dar nu al Rusiei”.

„Indiferent ce se întâmplă în Găgăuzia, riscurile în alte regiuni ale țării persistă atât timp cât banii rusești intră în țară și nu sunt identificați la timp de instituțiile noastre și atât timp cât așa zișii politicieni care folosesc acești bani rusești ca să cumpere voturi, rămân nepedepsiți”, a mai declarat Maia Sandu.

De menționat că Adunarea Populară a autonomiei a respins, repetat, echipa Comitetului Executiv al Găgăuziei, în frunte cu bașcanul Evghenia Guțul, anunțată virtual pe 27 iulie de Ilan Șor, pe motiv că membrii echipei guvernatorului nu cunosc limba găgăuză. În total, șapte candidați au picat „testul limbii”. În context, Șor a declarat că șeful APG, Dmitrii Constantinov, i-ar fi propus o listă de persoane „plină de amante, cumetri și copii ai deputaților”, care, însă, nu ar fi fost acceptată – motiv pentru care APG ar refuza să numească Executivul propus de el. Constantinov a venit cu o reacție, pe 4 august. Președintele APG a calificat declarațiile lui Șor drept un „fake” și „aberații complete”.

După trei tentative eșuate, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a confirmat public pe 21 august că a înaintat spre aprobare o nouă componență a Comitetului Executiv al autonomiei. Potrivit lui Guțul, au fost înlocuiți toți candidații care nu cunoșteau limba găgăuză. Într-o postare publică, aleasa poporului a făcut apel la membrii Adunării Populare a Găgăuziei să aprobe cât de curând noua componență a Executivului de la Comrat, așa cum prevede legea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: