Maia Sandu, despre rămășițele de rachetă găsite în Transnistria: S-a întâmplat din cauza războiului început de Rusia
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre rămășițele de rachetă găsite în Transnistria: S-a întâmplat din cauza războiului început de Rusia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție, după ce rămășițele unei rachete S-300 au fost depistate în regiunea transnistreană. Șefa statului a declarat, în cadrul emisiunii „Новая неделя с Анатолием Голя” de la TV8, că autoritățile de la Chișinău nu au putut verifica la fața locului ceea ce s-a întâmplat, ținând cont că incidentul s-a întâmplat pe teritoriul Transnistriei, care nu este controlat de autoritățile constituționale.

„Am aceleași informații pe care le-au exprimat instituțiile noastre. Este clar că nu putem verifica la fața locului ce s-a întâmplat, pentru că s-a întâmplat pe teritoriul regiunii transnistrene. Dar, în orice caz, asta s-a întâmplat din cauza războiului. Bombele cad pentru că este război în Ucraina, iar războiul a fost început de Rusia”, a spus Sandu.

Întrebată cât de curând va fi operațional radarul pentru controlul spațiului aerian în Moldova și dacă acesta va apărea în curând, președinta a răspuns: „Discutăm această problemă. Radarul este primul pas pentru că trebuie să știm ce se întâmplă în spațiul nostru aerian. Și cu siguranță avem nevoie de echipamente pentru a-i face pe cetățenii noștri să se simtă în siguranță. Discutăm cum și unde vom cumpăra echipamente de apărare aeriană”.

Precizăm că în satul Chițcani din regiunea transnistreană ar fi fost depistate rămășite de rachete S-300. Informația a fost raportată în dimineața zilei de 25 septembrie de vicepreședintele Comisiei Unificată de Control Oleg Beliakov.

Într-un comentariu pentru NM, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că până la această etapă originea obiectului identificat și traiectoria acestuia nu au fost identificate.

„Cu referire la pretinsa rachetă identificată în regiunea transnistreană, informăm că la fața locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. La această etapă nu este clară originea obiectului identificat, și nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acesteia. Autoritățile statului vor continua să țină publicul informat pe măsură ce primim mai multe clarificări și informații verificate cu privire la acest incident”, a spus reprezentantul Guvernului.

Menționăm că, în noaptea de 24 spre 25 septembrie, armata rusă a atacat regiunea Odesa cu rachete de croazieră și drone Shahed. Pe rețelele de socializare locuitorii din stânga Nistrului au raportat că la Tiraspol, care se află la 10 km de Chițcani, dar și la Bender au avut loc explozii. Oleg Beliakov însă a negat informațiile. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: