Maia Sandu, despre tentativa de lovitură de stat din Moldova: „A fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, despre tentativa de lovitură de stat din Moldova: „A fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin”

Președinta Maia Sandu a declarat că structura privată militară rusă Wagner, fondată de Evghenii Prigojin, care a murit în august, ar fi plănuit o lovitură de stat în Moldova la începutul acestui an. Precizarea a fost făcută într-un interviu pentru Financial Times, publicat pe 6 octombrie.

Maia Sandu a declarat că în spatele tentativei zădărnicite de lovitură de stat, care avea drept scop să o înlăture de la președinție, s-a aflat Wagner. De menționat că Wagner a fost finanțat de-a lungul timpului de regimul de la Moscova.

Informația pe care o avem este că a fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin. Situația este cu adevărat dramatică și trebuie să ne protejăm”, a declarat Sandu.

Președinta a precizat că mercenarii Wagner plănuiau să încurajeze protestele antiguvernamentale, organizate de ex-Partidul „ȘOR”, pentru ca acestea să devină „violente”.

Totodată, șefa statului a declarat că, în condițiile în care tentativele de destabilizare a Moldovei au eșuat, Rusia își va spori presiunea asupra țării.

Rusia își va spori presiunea asupra Moldovei. Au încercat cu energia și au eșuat. Au încercat să răstoarne guvernul și au eșuat. Iar acum încearcă să intervină masiv în alegerile noastre, folosind mulți bani”, a menționat președinta.

***

Amintim că, pe 13 februarie 2023,  Maia Sandu a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

Inițial, despre planul de destabilizare a Republicii Moldova a vorbit președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, menționând că a informat-o pe Maia Sandu despre acest fapt. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.

În acest context, menționăm că, în martie 2023, un reprezentat al Wagner a încercat să intre în Republica Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău. Polițiștii de frontieră, însă, nu i-au autorizat intrarea în țară. (Detalii – AICI)


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: