Maia Sandu, despre violența asupra femeilor, după cazul „Ana-Maria”: „Este o problemă foarte gravă”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre violența asupra femeilor, după cazul „Ana-Maria”: „Este o problemă foarte gravă”

Președinta Maia Sandu declară că violența asupra femeilor reprezintă „o problemă foarte gravă” în Republica Moldova. O dovedește și cazul Anei-Maria, tânăra de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, care a fost găsită moartă la 8 zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Șefa statului susține că autoritățile au „multe de făcut” pentru a preveni abuzurile față de femei, atât la nivel legislativ, cât și în funcționarea instituțiilor statului. Președinta face apel la oameni să nu tăinuiască cazurile de violență, dar să le raporteze organelor de drept.  

„Este o problemă foarte gravă și am vorbit despre acest lucru de nenumărate ori și chiar dacă facem eforturi pentru a combate violența împotriva femeii, vedem că încă avem multe de făcut și unele acțiuni țin de îmbunătățirea cadrului legal, altele de îmbunătățirea funcționării instituțiilor noastre, dar trebuie cu toții să conștientizăm că această problemă este una reală și trebuie fiecare din noi atunci când auzim, când vedem o asemenea problemă să o semnalăm, să încurajăm femeile care trec prin cazuri de violență să se adreseze după ajutor. Asta este foarte important. Este o problemă mare, gravă și trebuie cu toții să lucrăm pentru a reduce acest fenomen”, a declarat președinta Maia Sandu pentru jurnaliști.

Amintim că cazul Anei-Maria a șocat opinia publică. Tânăra însărcinată a fost găsită moartă la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Ea ar fi murit din cauza unei traume cranio-cerebrale. Presa a scris cu referire la surse din Centrul de Medicină Legală că tânăra însărcinată a fost supusă mai multor torturi, inclusiv viol. Principalul suspect, un fost polițist și angajat al sistemului penitenciar, în vârstă de 45 de ani, pledează nevinovat.

Între timp, Parlamentul a anunțat că va organiza audieri publice pe 30 aprilie, în contextul acestui caz tragic. Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman că este necesar ca cadrul juridic să definească fenomenul de femicid și că trebuie întreprinse măsuri pentru protecția femeilor și fetelor din Republica Moldova. „Ana Maria a murit doar pentru că este femeie”, a menționat Gherman, adăugând că își exprimă „solidaritatea cu familia victimei Ana Maria dar și cu toate femeile victime ale violenței în bază de gen”.

Potrivit deputatei Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate, „în anul 2022, 24 de femei și-au pierdut viața, iar în anul 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen”.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: