„Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie”. Parlamentul anunță audieri publice urmare a tragediei
Full Article 5 minutes read

„Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie”. Parlamentul anunță audieri publice urmare a tragediei

Audieri publice la Parlament în contextul cazului tragic soldat cu decesul Anei Maria, fata dispărută la Orhei și care a fost găsită moartă la Telenești. Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a spus că se necesită a defini juridic fenomenul de femicid și trebuie întreprinse măsuri pentu protecția femeilor și fetelor din Republica Moldova. „Ana Maria a murit doar pentru că este femeie”, a menționat Gherman, adăugând că își exprimă „solidaritatea cu familia victimei Ana Maria dar și cu toate femeile victime ale violenței în bază de gen”. 

La ședința Parlamentului din data de 25 aprilie, Doina Gherman a anunțat despre organizarea unor audieri publice. „În contextul cazului tragic soldat cu decesul victimei, femeii Ana Maria, și în temeiul articolului 128 din regulamentul Parlamentului anunț audierile publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave, care vor avea loc în incinta Parlamentului în data de 30 aprilie, ora 13:00”, a menționat Gherman.

Potrivit deputatei Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate, „în anul 2022, 24 de femei și-au pierdut viața iar în anul 2023  au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen”.

„Facem apel către toate părțile interesate în vederea necesității definirii juridice a fenomenului de femicid și măsurile care urmează a fi întreprinse pentu protecția femeilor și fetelor în Republica Moldova. (…) Victima nu are nici o vină, este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana Maria a murit doar pentru că este femeie. Fiecare femeie din Republica Moldova are dreptul să trăiască o viață în siguranță, fie acasă, fie la muncă, fie pe stradă, ori în orice alt loc. Ne exprimăm pe această cale, din partea Parlamentului Republicii Moldova, solidaritatea cu familia victimei Ana Maria dar și cu toate femeile victime ale violenței în bază de gen”, a conchis Gherman.

***

Ana Maria – o tânără de 19 ani dintr-o localitate din Orhei – a dispărut pe 12 aprilie. S-a întâmplat după ce fata a urcat într-un automobil pe strada 31 august din Orhei, la ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Fata era însărcinată în șase luni. Detalii AICI. În seara zilei de 16 aprilie, poliția a reținut șoferul în mașina căruia a urcat fata. Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, nu colaborează cu ancheta – au comunicat oamenii legii. Detalii AICI. Pentru Life Moldova, primarul localității Chițcanii Vechi din raionul Telenești – unde a locuit principalul suspect – a declarat că șoferul este fost polițist. Mai mult, el ar fi activat anterior și în sistemul penitenciar. În sistemul penitenciar ar fi activat și iubitul tinerei, cu care era într-o relație de 4 ani. În prezent, el este șofer de taxi. Detalii AICI.

Pe 19 aprilie, fata a început să fie căutată și în raionul Telenești. Tot pe 19 aprilie, principalul suspectat a fost plasat în arest pentru o perioada de 30 de zile. Detalii – AICI. La fel pe 19 aprilie, poliția a îndemnat cetățenii să sesizeze de urgență oamenii legii dacă au avut interacțiuni „dubioase” cu principalul suspect. Apelul a venit după ce, în timpul perchezițiilor la domiciliul și mașina bărbatului au fost găsite mai multe lucruri pentru femei. Detalii AICI. Pe 20 aprilie, poliția a anunțat că suspectul, înaintea reținerii, avea alături o tânără în automobil „care poate fi martor important pe acest caz”. La scurt timp, oamenii legii au menționat că aceasta a fost identificată și este audiată de polițiști. Aceasta a declarat că a urcat în mașina bărbatului pentru a ajunge la Chișinău și că în timpul deplasării a simțit o amenințare din partea acestuia. Astfel ea l-a sunat pe prietenul ei, care pe toată distanța deplasării – până la Chișinău – a fost cu ea la telefon. Detalii AICI.

În aceeași zi s-a anunțat că oamenii legii au găsit cadavrul unei tinere cu semnalmente și vestimentație asemănătoare fetei de 19 ani dispărută la Orhei. Corpul neînsuflețit a fost găsit într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de km de la localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești, cu deplasare pe drum de țară. Detalii AICI. Ulterior, șeful Inspectoratului General al Poliției a declarat pentru jurnaliști că trupul neînsuflețit al tinerei fost găsit lângă un pârâu. Cadavrul ar fi fost aruncat într-o groapă, acoperită cu crengi. Detalii AICI. Procurorii au pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață. O traumă cranio-cerebrală este cauza care a dus la decesul Anei-Maria, a declarat procurorul general interimar Ion Munteanu. Detalii AICI.

Tânăra din Orhei a fost înmormântată pe 23 aprilie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: