Maia Sandu, discuție telefonică cu premierul Chicu: „I-am spus că țara are nevoie de un alt guvern”

Președinta aleasă a țării Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu premierul Ion Chicu. Potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Sandu i-a spus șefului executivului că țara are nevoie de un alt parlament și un alt guvern.

„Am avut o discuție telefonică cu Prim-ministrul Chicu. I-am spus că bugetul prezentat de Guvern nu este în măsură să ajute cetățenii, dimpotrivă, conține scheme din care deputați corupți vor scoate bani în continuare. I-am spus că țara are nevoie de un alt parlament și de un alt guvern. Demisia guvernului este cea mai scurtă cale spre acest obiectiv”, a scris Maia Sandu.

Este prima discuție telefonică dintre cei doi oficiali de la victoria Maiei Sandu în cadrul alegerilor prezidențiale. Anterior, Ion Chicu a declarat că ar fi o lipsă de responsabilitate să demisioneze în acest moment. Iar PSRM și Igor Dodon au provocat-o în repetate rânduri pe Maia Sandu și pe deputații din PAS să inițieze procesul de demitere a guvernului și să voteze un nou cabinet de miniștri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți au desfășurat mai multe acțiuni de urmărire penală în nordul țării, în cadrul unor cauze legate de corupție sistemică. În urma acestor acțiuni, doi polițiști ai Inspectoratului de Poliție Drochia au fost reținuți pentru 72 de ore. În total, 9 agenți publici au statut de bănuit.

Potrivit CNA, în perioada februarie-mai, mai mulți angajați ai Serviciului Patrulare al Secției Securitate Publică a Inspectoratului de poliție Drochia ar fi pretins și primit bani de la șoferi pentru a nu documenta contravenții rutiere.

Pe baza probelor acumulate prin măsuri speciale de investigație, au fost pornite 22 de cauze penale pentru corupere pasivă. Ofițerii anticorupție au continuat perchezițiile la domiciliile și în automobilele persoanelor vizate.

Ministerul Afacerilor Externe din România a raportat că identitatea vizuală a oficialilor români a fost utilizată ilegal, într-o tentativă de manipulare a opiniei publice și de subminare a încrederii în parcursul european al Republicii Moldova. Potrivit instituției, un material fals, atribuit postului Euronews, face referire la pretinse declarații ale unui secretar de stat din cadrul Ministerului. Materialul este prezentat sub forma unui videoclip și este distribuit pe online. Instituția a respins conținutul acestuia. Și Euronews a reacționat, menționând că materialul fals se prezintă ca o știre a redacției, prin care R. Moldova este acuzată că ar reprezenta o amenințare la adresa securității Europei. „Euronews nu a produs și nici nu a publicat acest videoclip”, au precizat jurnaliștii.

Ministerul Afacerilor Externe din România a declarat, pe 28 mai, că „respinge în mod categoric conținutul materialului fals atribuit postului Euronews, care face referire la pretinse declarații ale unui secretar de stat al MAE român, prezentate într-un videoclip publicat și distribuit larg pe platformele de social media”.

Instituția a condamnat „utilizarea ilegală a identității vizuale a oficialilor români în scopul manipulării opiniei publice și subminării încrederii în parcursul democratic și european al Republicii Moldova”. „Astfel de acțiuni fără precedent se înscriu într-un tipar mai larg de campanii de dezinformare și manipulare care vizează generarea de frică și influențarea opiniei publice”, au adăugat reprezentanții ministerului din România.

În context, Ministerul Afacerilor Externe a reiterat „sprijinul deplin al României pentru eforturile autorităților de la Chișinău în combaterea dezinformării și consolidarea rezilienței informaționale”. „România rămâne un partener dedicat al Republicii Moldova în promovarea valorilor europene, a statului de drept și a unei prese libere și independente”, au adăugat reprezentanții Ministerului din România.

Ministerul român a mai precizat că, „în ultimii ani, și tot mai intens în ultimele luni, a avut loc o campanie susținută de manipulare și interferență informațională străină, menită să influențeze opinia publică din România și, cel mai recent, alegerile din țară”.

Publicația Euronews a scris că videoclipul fals este distribuit pe Telegram. Potrivit sursei, se pretinde a se prezenta o știre Euronews prin care se acuză în mod fals Republica Moldova că reprezintă o amenințare la adresa securității Europei. „Euronews nu a produs și nici nu a publicat acest videoclip. Grafica și formatul nostru au fost copiate și utilizate fără acordul nostru”, au precizat jurnaliștii Euronews.

Fostul deputat Chiril Moțpan a acceptat mandatul de consilier în Consiliul Municipal Chișinău al Platformei „Demnitate și Adevăr” (Platforma DA), care a devenit vacant după demisia lui Victor Chironda. Moțpan a candidat pentru CMC la alegerile locale din 2023, dar a părăsit formațiunea în ianuarie 2024. În prezent, acesta membru al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

Astăzi, invitat la Comisia Electorală Centrală, mi-am dat consimțământul pentru atribuirea mandatului vacant de consilier în Consiliul Municipal Chișinău”, a scris Chiril Moțpan pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, în urma alegerilor locale generale din 2023, Platforma DA a obținut un mandat de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Acesta a revenit președintelui partidului, Dinu Plîngău, care a fost primul pe lista electorală, însă a fost înlocuit de Victor Chironda.

Pe 28 mai, Victor Chironda a anunțat că renunță la mandatul de consilier municipal. El a argumentat că CMC ar fi devenit „o anexă docilă” a Mișcării Alternative Naționale – formațiune condusă de primarul capitalei, Ion Ceban, iar activitatea structurii „a fost complet blocată”. Decizia lui Chironda a venit la o zi după ce încă o tentativă de a aproba bugetul municipal pentru 2025 a eșuat.

Primăria Chișinău a numit declarațiile lui Victor Chironda „politice”.

Iar liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a comunicat că nu va delega un alt candidat pentru CMC, având în vedere că Victor Chironda a demisionat ca act de sensibilizare a opiniei publice față de „derapajele grave” din interiorul administrației municipale.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat un protest în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), exprimându-și nemulțumirea față de prețul actual al gazelor naturale. Formațiunea a cerut „tarife corecte” și să fie făcut public prețul de achiziție.

Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje precum: „ANRE – instrument pentru jefuirea populației”, „Nu furați oamenii prin tarife”, „Cu PAS se scumpește gazul”, și altele.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat într-o postare pe Facebook că „un metru cub de gaz pentru populație ar trebui să coste nu mai mult de 10 lei“.

„Cerem stabilirea unor tarife corecte și desecretizarea prețului de achiziție al gazului. Un metru cub de gaz pentru populație ar trebui să coste nu mai mult de 10 lei. Totuși, tariful actual este cu 5 lei mai mare decât această cifră. În al cui buzunarul ajung acești 5 lei? Al lui Recean? Al Maiei Sandu? Iar ca să nu aflăm acest lucru, au secretizat tot ce ține de achiziția gazului. Oamenii s-au săturat de aceste tarife, s-au săturat de „vremurile bune” ale Maiei Sandu și PAS și vor să revină la vremuri normale, când gazul și toate celelalte erau mai ieftine. Toamna asta, puterea actuală va cădea”, se menționează în postarea lui Igor Dodon.

Purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru NewsMaker că nu va comenta acțiunile actorilor politici.

Cât despre acuzațiile PSRM la adresa președintei Maia Sandu și a premierului Dorin Recean, am solicitat comentariu de la serviciul de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Acum, când Moldova devine cu adevărat independentă energetic și nu mai poate fi lăsată în frig și întuneric la dorința Kremlinului, socialiștii protestează. Ei protestează pentru că nu vor ca Moldova să fie liberă de șantajul Kremlinului. Cât au fost la putere, n-au făcut absolut nimic în acest sens. N-au mișcat un deget pentru a integra energetic Moldova în Uniunea Europeană. N-au pus nici măcar o cărămidă la fundamentul unei centrale de producere a energiei electrice. Nici măcar Termoelectrica nu au modernizat-o și au lăsat-o cu tehnologia secolului al 19-lea. N-au tras nici măcar un metru de linie de interconectare cu Uniunea Europeană. Pentru că socialiștii au vrut și vor în continuare să țină Republica Moldova sub controlul unui stat străin. Guvernul PAS a avut grijă de cetățeni în fața șantajului Gazprom și creșterii internaționale a prețurilor la gaze și a venit în ultimii ani cu compensații substanțiale în factură”, a declarat purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas.

Amintim că compania de stat Energocom a fost desemnată de ANRE drept principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, pentru o perioadă de trei ani. Decizia a fost adoptată în ședința din 23 mai. Atât Energocom, cât și Moldovagaz au reacționat la hotărârea autorității de reglementare. Energocom a declarat că este pregătită să preia responsabilitatea livrării gazelor către populație, iar directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a dat asigurări că întrepreprinderea va căuta soluții pentru depășirea situației actuale.

Cabinetul de miniștri a aprobatpe 28 mai Programul Național de Aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru perioada 2025 – 2029 (PNA). Acesta este principalul document care definește prioritățile de reformă, pașii concreți și termenii necesari pentru realizarea acțiunilor asumate în procesul de pregătire pentru aderare. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Programul are drept obiectiv pregătirea Republicii Moldova pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene, printr-un proces complex de armonizare legislativă și instituțională. Acesta acoperă 33 de capitole de negociere, inclusiv componentele pe criteriul politic (funcționarea instituțiilor democratice, reforma administrației publice și managementul finanțelor publice) și criteriul economic, structurate în șase grupuri de capitole (clustere) tematice.

Documentul prevede transpunerea în legislația națională a peste 3 000 de acte UE, prin intermediul a 1 791 de măsuri legislative și 1 088 de acțiuni de implementare.

Punerea în practică a politicilor cuprinse în Program va contribui la creșterea calității vieții cetățenilor – de la servicii publice mai eficiente, justiție funcțională, educație de calitate, sistem medical performant, agricultură modernă și competitivă, la drumuri regionale și locale mai bune și un mediu mai curat. Iar pentru mediul de afaceri, cel mai important beneficiu va fi accesul la piața unică europeană, pe picior de egalitate cu afacerile din țările europene și fără bariere tarifare, birocratice sau de altă natură, cu acces la peste 450 milioane de consumatori”, a menționat Guvernul.

Coordonarea implementării PNA va fi asigurată de Cancelaria de Stat, prin intermediul Biroului pentru Integrare Europeană, iar rezultatele vor fi reflectate într-un raport anual, prezentat Guvernului și Parlamentului.

PNA va fi actualizat în fiecare an, începând cu luna octombrie, prin integrarea recomandărilor și criteriilor de referință stabilite în raportul anual de progres al Comisiei Europene, precum și a altor angajamente asumate pe parcursul negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: