Anunțul că ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo intenționează să candideze la alegerile prezidențiale și va fi susținut de Partidul Socialiștilor (PSRM) a stârnit reacții pe online. Unii cred că formațiunea poate fi felicitată pentru „maturitate politică”, alții consideră că Igor Dodon și-ar fi „rezervat o cale întoarsă dacă nu găsește un „consens larg””. Sunt și din cei care numesc desemnarea lui Stoianoglo „un blat politic”, care ar avea un singur scop – „realegerea în funcție a Maiei Sandu cu ajutorul socialiștilor”. NewsMaker a colectat mai multe reacții de pe online la acest subiect.
Juristul Nicolae Eșanu a declarat că „dacă desemnarea dlui Stoianoglo este un gest sincer și nu o manevră politică” atunci „Partidul Socialiștilor poate fi felicitat pentru dovadă de maturitate politică și pentru faptul că au pus interesul național mai presus decât interesele de partid”. „Iar dacă domnul Stoianglo este și vă rămâne acel Alexandru Stoianoglo pe care-l cunosc eu se impune mai degrabă concluzia că nu este o manevră politică”, a comunicat Eșanu.
Fostul deputat Iurie Reniță a scris că „procurorul general Stoianoglo nici până astăzi nu s-a debarasat de tentațiile lui politice încă din perioada când era șeful comisiei securitatea statului din parlament”. „Anume Stoianoglo a politizat până la refuz procuratura generală și nu alte instituții fundamentale ale statului, precum actualmente pretinde acesta în mod constant și impertinent”, a comunicat Reniță.
Iar politicianul Sergiu Mocanu a declarat că „astăzi, Stoianoglo, asistat de cea mai josnică căzătură umană din politica moldovenească, l-a asasinat pe fostul Procuror General, Stoianoglo”.
„Dacă până acum nu credeam tot ce se vehicula despre Stoianoglo, după decizia de a candida din partea unui partid pro-rus, finanțat de Moscova, mi-e clar și cu acesta”, a reacționat liderul Partidului Național Moldovenesc Dragoș Galbur.
Activistul civic Vitalii Voznoi s-a întrebat dacă „Stoianoglo va face ordine”.
Președintele Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, crede că „Dodon și-a rezervat o cale întoarsă dacă nu găsește un „consens larg” pentru candidatura lui Stoianoglo”. „Decizia de înaintare sau susținere a unui candidat la funcția de președinte, conform statului, în PSRM o ia consiliul politic, nu biroul executiv. Adică mai rămâne posibil să participe anume Igor Dodon în alegeri”, a menționat Pașa.
Iar colega sa, experta în monitorizare media a Comunității WatchDog Moldova, Rodica Pîrgari, a scris că „Moscova nu i-a permis lui Dodon să candideze în alegerile prezidențiale” și că „în schimb, undă verde a primit Stoianoglo – acel candidat comun, care nu e tocmai comun și care a fost susținut doar de socialiști și pldm-iști și care nu a vrut să candideze pentru că nu e destul de comun ca să fie comun”.
Politologul Vitalii Andrievschii a scris că „Stoianoglo nu este candidatul unic al opoziției” și că „Stoianoglo a fost nominalizat de Igor Dodon din numele Partidului Socialiștilor”.
„Și el este candidatul PSRM. Dacă Dodon a făcut-o intenționat sau a greșit, nu contează. (…) În mod rezonabil, trebuia de-i adunat pe toți pe care Dodon i-a invitat la întâlnire și să desemneze în comun un candidat. Și apoi să-l prezinte împreună. Dar Dodon nu a făcut asta. Prin urmare, în opinia publică, Stoianoglo va fi candidatul partidului pro-rus al lui Dodon”, a comunicat Andrievschii.
Fostul vicepremier al Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, s-a întrebat dacă vor reuși liderii partidelor de opoziție să-și lase ambițiile pentru „o cauză comună mai importantă”.
Fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a numit desemnarea lui Stoianoglo „un blat politic”. El a spus că „toată această nouă telenovelă a politicii moldovenești” ar avea un singur scop – „realegerea în funcție a Maiei Sandu cu ajutorul socialiștilor, în baza unor înțelegeri secrete și, evident, absolut indecente”.
„Scenariul acesta cu Stoianoglo susținut de PSRM și retragerea lui Igor Dodon nu este deloc nou, despre el nu știa numai cine nu a vrut să știe, este o înțelegere despre care se vorbește de mult timp, conform căreia să fie susținut un candidat fără notorietate politică, așa încât Maia Sandu să aibă drum liber spre un nou mandat. (…) De aceea, îi transmit lui Igor Dodon să nu mai îndrăznească vreodată să mă convoace pe mine la scenetele lui politice, să își convoace aliații lui din PAS și pe Maia Sandu”, a menționat Năstase.
***
Pe 8 iulie, liderul socialiștilor Igor Dodon a anunțat că „Partidul Socialiștilor nu va înainta un candidat partinic la aceste alegeri prezidențiale” și că va susține „un candidat apartinic”. Dodon a adăugat că partidul vine cu „un candidat unic, de interes național” și acesta este Alexandr Stoianoglo. „Partidul Socialiștilor, și eu personal, îl vom susține cu toată încrederea în aceste alegeri prezidențiale pe care ne punem ca scop să le câștigăm”, a menționat Dodon. Ulterior, el s-a adresat partidelor din opoziție ca la următoarele alegeri prezidențiale „să se dezică de interesele partinice și personale”. Totodată, i-a invitat la o discuție. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!