Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit astăzi la telefon cu președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier. Omologii au discutat despre situația curentă din regiunea noastră, dar și despre consecințele socio-economice ale războiului din Ucraina. La fel, șefa statului a cerut Germaniei să acorde susținere Republicii Moldova în parcursul european.
Șefa statului i-a mulțumit președintelui Steinmeier pentru ajutorul oferit de Germania atât în gestionarea fluxului de refugiați, cât și pentru proiecte de dezvoltare.
Cei doi șefi de stat au vorbit și despre procesul de reforme din țara noastră.
„Președintele Steinmeier a confirmat sprijinul Germaniei pentru schimbările pornite de autorități, care vor îmbunătăți viața oamenilor și vor contribui la realizarea agendei europene a Republicii Moldova”, comunică reprezentanții Președinției Republicii Moldova.
La rândul ei, șefa statului Maia Sandu a menționat că țara noastră are nevoie de susținere largă pentru opțiunea sa europeană și că mizează pe sprijinul Germaniei în acest sens.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Iunie – Septembrie 2025 – 5 orașe europene – Artiști din România și Republica Moldova
How real is REAL? Aceasta este întrebarea care va călători în vara și toamna lui 2025 prin Europa alături de opt artiști selectați de buchARTest, în cadrul proiectului Artist on the Go – un program-pilot de schimb cultural dedicat artei urbane, co-finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.
Proiectul pilot reunește artiști emergenți și consacrați din România și Republica Moldova, care vor participa la cinci festivaluri de artă urbană de referință din
Hamburg (Millerntor Gallery #13) – 27 Iunie-4 Iulie Pilsen (Wallz Festival) – 23-27 Iulie Lecce (167B Street) – 2-6 August Helsinki (Helsinki Urban Art) – 1-5 Septembrie Amsterdam (ASA – Amsterdam Street Art) – 15-20 Septembrie
Artiști: OCU, Alex Baciu, IRLO, Raluca Ilaria Demetrescu, Delia Cîrstea, Roper, Denis Nanciu și Dima Potapov
Artist on the Go creează o platformă de mobilitate artistică și dialog intercultural, în care cuvintele devin artă. Tema ediției – How real is REAL? – explorează puterea textului într-o lume dominată de manipularea vizuală, fake news și realități fragmentate. De la jocuri lingvistice la lucrări tipografice, artiștii vor crea murale, instalații și intervenții stradale care explorează inovator conceptul de reformulare de context prin integrarea artistică a unor cuvinte tip „prieteni falși” între limba română și limbile țărilor partenere, de exemplu cuvântul „NU” (română: negație; olandeză: acum), „TOT” (română: complet; germană: mort). Astfel, proiectul aduce o nouă dimensiune semantică și culturală artei murale și arată modul în care jocurile de limbaj pot fi instrumente eficiente ale artivismului.
Fiecare lucrare va fi documentată și promovată online, iar procesul creativ va fi prezentat într-o expoziție finală și o conferință (25-30 Septembrie), organizate de asociația buchARTest.
De ce este important? – Este primul pas spre o rețea internațională de schimburi culturale pentru arta stradală din România și Republica Moldova – Oferă vizibilitate unor voci diverse și explorează noi medii artistice
– Conectează artiști, comunități și parteneri din întreaga Europă în jurul unui limbaj comun: arta ca act de coeziune socială
Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.
Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.