Maia Sandu, în apărarea limbii găgăuze: Este pe cale de dispariție, nu putem permite acest lucru
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, în apărarea limbii găgăuze: Este pe cale de dispariție, nu putem permite acest lucru

Șefa statului moldovean, Maia Sandu, în cadrul vizitei la Universitatea de stat din Comrat, s-a referit la importanța limbii găgăuze în regiune. Șefa statului a spus că „sunt necesare eforturi pentru a păstra limba și cultura găgăuză pentru generațiile prezente și viitoare”. Totodată, președinta a vorbit despre studierea limbii române în regiune, anunțând despre lansarea unui program național în acest sens. 

„Limba găgăuză se află pe lista limbilor pe cale de dispariție și nu putem permite acest lucru. Trebuie să lucrăm împreună pentru a rezolva această problemă. Sunt necesare eforturi serioase pentru a păstra limba și cultura găgăuză pentru generațiile prezente și viitoare”, a declarat Sandu.

Președinta a mai spus că „astăzi există o astfel de oportunitate, iar autoritățile centrale sprijină această direcție”: „Nu trebuie de permis să pierdem limba unică găgăuză, nu putem permite să pierdem cultura unică găgăuză”.

Maia Sandu a precizat că învățarea limbii române este, de asemenea, importantă.

„Acesta este și unul dintre fundamentele coeziunii sociale, includerea Găgăuziei în viața culturală, socială și politică a țării. Știu că există o cerere pentru a învăța limba română. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a dat un exemplu demn, declarând și demonstrând că vorbește limba română”, a comunicat șefa statului.

În acest sens, președinta a anunțat că de la 1 ianuarie 2023, autoritățile vor lansa un program național de învățare a limbii române.

De menționat că ieri, bașcanul UTA Găgăuzia Irina Vlah a menționat că în regiune există dorință de a învăță în limba română, însă statul nu încurajează prin finanțarea programelor de studii. Vlah a venit și cu propriul exemplu de studiere a limbii române, menționând că a învățat-o la 48 de ani – „este o limbă foarte dificilă. De aceea, copiii trebuie să înceapă a învăța limba română de la 2-3 ani”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: