Maia Sandu, în apărarea limbii găgăuze: Este pe cale de dispariție, nu putem permite acest lucru
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, în apărarea limbii găgăuze: Este pe cale de dispariție, nu putem permite acest lucru

Șefa statului moldovean, Maia Sandu, în cadrul vizitei la Universitatea de stat din Comrat, s-a referit la importanța limbii găgăuze în regiune. Șefa statului a spus că „sunt necesare eforturi pentru a păstra limba și cultura găgăuză pentru generațiile prezente și viitoare”. Totodată, președinta a vorbit despre studierea limbii române în regiune, anunțând despre lansarea unui program național în acest sens. 

„Limba găgăuză se află pe lista limbilor pe cale de dispariție și nu putem permite acest lucru. Trebuie să lucrăm împreună pentru a rezolva această problemă. Sunt necesare eforturi serioase pentru a păstra limba și cultura găgăuză pentru generațiile prezente și viitoare”, a declarat Sandu.

Președinta a mai spus că „astăzi există o astfel de oportunitate, iar autoritățile centrale sprijină această direcție”: „Nu trebuie de permis să pierdem limba unică găgăuză, nu putem permite să pierdem cultura unică găgăuză”.

Maia Sandu a precizat că învățarea limbii române este, de asemenea, importantă.

„Acesta este și unul dintre fundamentele coeziunii sociale, includerea Găgăuziei în viața culturală, socială și politică a țării. Știu că există o cerere pentru a învăța limba română. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a dat un exemplu demn, declarând și demonstrând că vorbește limba română”, a comunicat șefa statului.

În acest sens, președinta a anunțat că de la 1 ianuarie 2023, autoritățile vor lansa un program național de învățare a limbii române.

De menționat că ieri, bașcanul UTA Găgăuzia Irina Vlah a menționat că în regiune există dorință de a învăță în limba română, însă statul nu încurajează prin finanțarea programelor de studii. Vlah a venit și cu propriul exemplu de studiere a limbii române, menționând că a învățat-o la 48 de ani – „este o limbă foarte dificilă. De aceea, copiii trebuie să înceapă a învăța limba română de la 2-3 ani”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: