Maia Sandu își sărbătorește ziua de naștere. A plecat în SUA, unde va ține un discurs la Harvard Kennedy School
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu își sărbătorește ziua de naștere. A plecat în SUA, unde va ține un discurs la Harvard Kennedy School

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a împlinit pe 24 mai 50 de ani. Reprezentanții Președinției au confirmat pentru NM că șefa statului nu se află în țară. Săptămâna trecută, Maia Sandu a declarat că urmează să plece în SUA și să țină un discurs la Harvard Kennedy School, instituție pe care a absolvit-o în 2010.

În cadrul ediției din 20 mai a emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune, Maia Sandu a spus că își va lua cîteva zile de concediu pentru a merge la universitatea în care a învățat. „Voi merge în calitate de absolventă”, a spus Maia Sandu.

Discursul său va face parte din ceremonia de absolvire din acest an, care va avea loc miercuri, 25 mai, la Harvard Kennedy School. Informația despre invitație a fost făcută publică la sfârșitul lunii martie.

Biografia președintei Republicii Moldova

Potrivit Moldpres, Maia Sandu s-a născut în satul Risipeni, raionul Făleşti. A absolvit şcoala din satul natal în 1989. Între anii 1989-1994, a fost studentă la Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. După absolvire, a studiat la Academia de Administrare Publică din Chişinău, obţinând titlul de Master în relaţii internaţionale (1995-1998). Continuă studiile la Harvard Kennedy School, SUA, obţinând titlul de Master în politici publice (2010).

Potrivit ”Calendarului Național”, și-a început activitatea profesională în calitate de consultant, apoi a fost şef-adjunct de direcţie la Ministerul Economiei (1994-1998). Între 1998-2005, a activat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău, a coordonat proiectele Băncii pentru susţinerea reformelor în sectoarele cheie ale economiei Republicii Moldova. Îşi continuă activitatea în calitate de director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei şi Comerţului (2005-2006); coordonator de program la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (2007). Între anii 2006-2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări şi al reformei administraţiei publice. Ulterior, după încheierea studiilor de la Harvard Kennedy School, SUA (2010), în perioada 2010-2012, a fost consilier al unuia dintre directorii executivi ai Băncii Mondiale la Washington.

Și-a început cariera politică acum 10 ani

Şi-a început activitatea politică în anul 2012. În perioada 2012-2015 a fost ministru al Educaţiei în Guvernul Republicii Moldova.

În mai 2016, a înfiinţat Partidul Acţiune şi Solidaritate, al cărui lider a fost până în decembrie 2020. În 2019 (februarie-iunie), a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada iunie-noiembrie 2019, a exercitat funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Începând cu 24 decembrie 2020, Maia Sandu este Preşedinte al Republicii Moldova, fiind prima femeie aleasă în această funcţie în ţara noastră.

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia la promovarea reformelor bazate pe valorile şi standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE şi ale spaţiului Schengen şi activitate intensă în vederea sporirii prestigiului ţării pe plan internaţional, a fost decorată cu distincţia „Gloria Muncii” (2014). În semn de recunoaştere a asumării unei abordări raţionale şi sistemice în eforturile de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, a câştigat Premiul pentru Leadership în Responsabilitate Socială pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, decernat de Parteneriatul Global pentru Responsabilitate Socială (2015). În anul 2021 a fost decorată de preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy cu Ordinul de gradul I al „Cneazului Iaroslav cel Înţelept”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: