Андрей Мардарь, NewsMaker

Maia Sandu își sărbătorește ziua de naștere. A plecat în SUA, unde va ține un discurs la Harvard Kennedy School

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a împlinit pe 24 mai 50 de ani. Reprezentanții Președinției au confirmat pentru NM că șefa statului nu se află în țară. Săptămâna trecută, Maia Sandu a declarat că urmează să plece în SUA și să țină un discurs la Harvard Kennedy School, instituție pe care a absolvit-o în 2010.

În cadrul ediției din 20 mai a emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune, Maia Sandu a spus că își va lua cîteva zile de concediu pentru a merge la universitatea în care a învățat. „Voi merge în calitate de absolventă”, a spus Maia Sandu.

Discursul său va face parte din ceremonia de absolvire din acest an, care va avea loc miercuri, 25 mai, la Harvard Kennedy School. Informația despre invitație a fost făcută publică la sfârșitul lunii martie.

Biografia președintei Republicii Moldova

Potrivit Moldpres, Maia Sandu s-a născut în satul Risipeni, raionul Făleşti. A absolvit şcoala din satul natal în 1989. Între anii 1989-1994, a fost studentă la Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. După absolvire, a studiat la Academia de Administrare Publică din Chişinău, obţinând titlul de Master în relaţii internaţionale (1995-1998). Continuă studiile la Harvard Kennedy School, SUA, obţinând titlul de Master în politici publice (2010).

Potrivit ”Calendarului Național”, și-a început activitatea profesională în calitate de consultant, apoi a fost şef-adjunct de direcţie la Ministerul Economiei (1994-1998). Între 1998-2005, a activat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău, a coordonat proiectele Băncii pentru susţinerea reformelor în sectoarele cheie ale economiei Republicii Moldova. Îşi continuă activitatea în calitate de director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei şi Comerţului (2005-2006); coordonator de program la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (2007). Între anii 2006-2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări şi al reformei administraţiei publice. Ulterior, după încheierea studiilor de la Harvard Kennedy School, SUA (2010), în perioada 2010-2012, a fost consilier al unuia dintre directorii executivi ai Băncii Mondiale la Washington.

Și-a început cariera politică acum 10 ani

Şi-a început activitatea politică în anul 2012. În perioada 2012-2015 a fost ministru al Educaţiei în Guvernul Republicii Moldova.

În mai 2016, a înfiinţat Partidul Acţiune şi Solidaritate, al cărui lider a fost până în decembrie 2020. În 2019 (februarie-iunie), a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada iunie-noiembrie 2019, a exercitat funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Începând cu 24 decembrie 2020, Maia Sandu este Preşedinte al Republicii Moldova, fiind prima femeie aleasă în această funcţie în ţara noastră.

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia la promovarea reformelor bazate pe valorile şi standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE şi ale spaţiului Schengen şi activitate intensă în vederea sporirii prestigiului ţării pe plan internaţional, a fost decorată cu distincţia „Gloria Muncii” (2014). În semn de recunoaştere a asumării unei abordări raţionale şi sistemice în eforturile de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, a câştigat Premiul pentru Leadership în Responsabilitate Socială pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, decernat de Parteneriatul Global pentru Responsabilitate Socială (2015). În anul 2021 a fost decorată de preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy cu Ordinul de gradul I al „Cneazului Iaroslav cel Înţelept”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/army.md

Moldova cumpără rachete antiaeriene? Ministerul Apărării: „Toate eforturile sunt pentru creșterea nivelului de siguranță”

Ministerul Apărării al Republicii Moldova anunță că a luat măsuri pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană ale țării, în contextul încălcărilor repetate ale spațiului aerian național de către rachete și drone din Federația Rusă. Potrivit instituției, astfel de incidente au fost înregistrate în ultimii trei ani și au reprezentat o amenințare directă la adresa securității cetățenilor.

„Aceste situații au pus în pericol direct siguranța cetățenilor noștri. Protejarea vieții și securității oamenilor rămâne o prioritate esențială pentru Ministerul Apărării. În acest context, instituția a întreprins măsurile necesare pentru consolidarea capacităților de apărare aeriană ale țării, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi”, anunță Ministerul Apărării.

Instituția precizează că, din considerente de securitate și confidențialitate, nu poate anunța public mai multe detalii: „Vă asigurăm, însă, că toate aceste eforturi sunt pentru creșterea nivelului de siguranță a populației și protecția spațiului aerian național”.

Potrivit portalului Agora.md, care citează date din Registrul armamentului convențional al ONU, Republica Moldova a achiziționat din Polonia 44 de sisteme antiaeriene portabile de tip Piorun. Nu este clar dacă livrarea include doar lansatoarele, doar rachetele sau ambele.

Sistemele Piorun, produse de compania poloneză MESKO, sunt concepute pentru a combate elicoptere, avioane, drone și rachete de croazieră. Acestea sunt echipate cu focoase dotate cu senzori de proximitate, ceea ce le permite să neutralizeze ținta chiar și în cazul unei treceri foarte apropiate.

Amintim că, în aprilie, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi declara că Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență militară pentru Republica Moldova, care va include și sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit acestuia, noile sistem vor fi capabile să intercepteze și să distrugă aparate de zbor, avioane, elicoptere și unele tipuri de rachete. Ajutorul urmează să fie acordat sub formă de grant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: