Administrația prezidențială recomandă guvernului și parlamentului să instituie stare de urgență în țară pe o perioadă de două săptămâni. Decizia a fost anunțată de către președinta țării Maia Sandu, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 13 martie.
„Pornind de la situația tot mai gravă, am avut în aceste zile întîlniri cu experți în sănătate. Riscăm să ajungem cu un număr mult mai mare de decese și infectări decât acum. În acest context, ne-am întrunit astăzi în ședință. (…) Pentru că e vorba de o chestiune ce ține de securitatea statului și interesul național, am invitat toți decidenții, inclusiv liderii fracțiunilor din parlament, reprezentanți ai OMS. Am dezbătut diferite scenarii. Opiniile celor implicați au fost variate. Au fost atenționări dure din parte experților că pierderile de vieți sunt echivalente cu căderea unui avion plin cu cetățeni”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului a precizat că în timpul discuțiilor au fost mai multe opinii.
„Poziția președinției este că statul nu poate sta cu capul în nisip în timp ce situația este tot mai gravă. Acțiunile pe care le recomandăm guvernului și parlamentului se găsesc în decizia de astăzi a CSS. Poziția președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămîni”, precizat șefa statului.
Se recomandă Guvernului, în termen de 3 zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului.
De asemenea, se recomandă :
-
Numirea în regim de urgență a Secretarilor de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
-
Modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ca să includă epidemiologi și medici în componența acesteia.
-
Activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.
-
Accelerarea campaniei de vaccinare și trecerea ei la etapa a II-a și crearea unui registru de programare online a cetățenilor pentru etapa de vaccinare în masă.
-
Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.
-
Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.
-
Extinderea capacității de testare.
-
Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor profesii, cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână.
-
Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de 3 zile.
-
Se recomandă instituțiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică și să combată activ promovarea știrilor false despre pandemie.
Amintim că, pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat în ședință, pentru a discuta lupta cu pandemia și modalitățile de a opri răspândirea virusului. La ședință au participat membrii CSS, factori de decizie din diverse domenii, în special din domeniul sănătății, primarul general al capitalei, precum și lideri ai fracțiunilor parlamentare.
***
Potrivit legii, parlamentul este cel care poate decide instituirea stării de urgență. Ultima oară, în Republica Moldova acest lucru s-a întâmplat pe 17 martie 2020, când țara a intrat în stare de urgență pentru 60 de zile.