Mama lui Navalnîi, presată să accepte o ceremonie funerară secretă. În caz contrar – opozantul va fi înmormântat pe teritoriul închisorii IK-3
Full Article 3 minutes read

Mama lui Navalnîi, presată să accepte o ceremonie funerară secretă. În caz contrar – opozantul va fi înmormântat pe teritoriul închisorii IK-3

Ludmila Navalnaya este presată de anchetatorul care se ocupă de cazul decesului fiului său, opozantului rus Alexei Navalnîi, să accepte o înmormântare secretă. În caz contrar, acesta amenință că politicianul va fi înmormântat pe teritoriul închisorii IK-3 din Siberia, unde era deținut și a murit.

În după-amiaza zilei de 23 februarie, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmîsh, a anunțat pe rețelele de socializare că mamei politicianului i s-a pus ultimatum – fie își dă acordul pentru o ceremonie funerară secretă, fie trupul neînsuflețit va fi înmomântat pe teritoriul coloniei IK-3.

Un anchetator a sunat-o pe mama lui Alexei în urmă cu o oră și i-a pus ultimatum. Fie este de acord cu o înmormântare secretă, fără o ceremonie de rămas bun publică în termen de 3 ore, fie Alexei va fi înmormântat în colonie. Ea a refuzat să negocieze cu Comitetul de Investigații, deoarece aceștia nu au atribuții de a decide cum și unde să își înmormânteze fiul. Ea cere respectarea legii, care obligă anchetatorii să predea cadavrul în termen de două zile de la stabilirea cauzei decesului”, a comunicat Yarmîsh.

Kira Yarmîsh a precizat că, potrivit documentelor pe care le-a semnat Ludmila Navalnaya, termenul de două zile expiră pe 24 februarie. „Ea (Ludmila Navalnaya – n. r.) insistă ca autoritățile să lase ca înmormântarea și slujba de pomenire să se desfășoare conform tradițiilor”, a adăugat reprezentanta politicianului.

Decesul liderului opoziției ruse

Precizăm că Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit versiunii preliminare invocată de autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară.

Ludmila Navalnaya a văzut trupul neînsuflețit al fiului său pentru prima dată pe 22 februarie, la o săptămână după decesul acestuia, timp în care s-ar fi efectuat autopsia. Într-un mesaj video publicat în aceiași zi, mama regretatului opozant a declarat că anchetatorii îi cer să-și dea acordul pentru o înmormântare în taină or, în caz contrar, amenință să facă ceva cu trupul neînsuflețit.

Precizăm că echipa lui Alexei Navalnîi, lideri politici din întreaga lume, inclusiv de la Chișinău, și oameni de rând îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că l-a omorât pe disident. Iar Iulia Navalnaya a anunațat că va continua lupta soțului să și a promis să-l tragă la răspundere pe Putin și anturajul său pentru asasinatul politicianului.

Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: