Mama unui fetițe de 3 ani cu autism se plânge că a fost tratată urât de un medic de la Ignatenco: „Lacrimile îmi curg șiroaie, parcă mi-a dat palme”
Full Article 3 minutes read

Mama unui fetițe de 3 ani cu autism se plânge că a fost tratată urât de un medic de la Ignatenco: „Lacrimile îmi curg șiroaie, parcă mi-a dat palme”

Mama unei fetițe de 3 ani se plânge că ar fi fost tratată urât de un medic chirurg din cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, acolo unde a fost internată pentru tratament. Femeia a povestit, într-o postare făcută pe o rețea de socializare, că medicul ar fi răspuns pe un ton batjocoritor: „Aaa, e de asta”, după ce a fost înștiințată că copila suferă de autism nonverbal.   

Mămica povestește că s-a adresat după ajutor medical la Unitatea Primiri Urgente din cadrul Spitalului „Valentin Ignatenco”, în seara zilei de 9 august. Femeia spune că a fost tratată bine de personalul medical de la urgențe, după ce l-a preîntâmpinat că fetița de trei anișori este autistă nonverbală. Situația, însă, s-ar fi schimbat în secția reanimare, acolo unde fetița a fost internată.

„Ceea ce m-a atins foarte mult a fost atârnarea doamnei doctor chirurg care a fost chemată pentru a vedea fetița. Doamna din start a intrat cu aere în salon, după care am preîntâmpinat-o că fetița este autista nonverbală, la care răspunsul ei a fost: „Aaa, e de asta” şi mă întreabă: „Asta a voastră așa urla la colectarea analizei la sânge?”. Eu i-am răspuns că urla „un copil normal”, a mea doar încerca să scoată picurătoarea fără plânsete şi țipete”, a declarat femeia.

Femeia s-a declarat șocată de atitudinea medicului de la Ignatenco.

„La vorbele acestei doamnei doctor, îmi curgeau lacrimile șiroaie. Parcă mi-a dat palme, nu îmi iese nici acum din cap. Dacă personalul medical, care are cunoștințe mai profunde şi are astfel de atârnare față de copiii mai speciali, ce poți să mai spui de reacția celorlalte persoane? (…) Nouă, mamelor copiilor mai speciali, şi așa ne vine greu să luptăm cu etichetele care ni le pune societatea doar din cauză că copilul tău nu e la fel ca toți ceilalți. Poate ar fi cazul să fim un pic mai indulgenți şi mai înțelegători? Nimeni nici idee nu are de câtă putere are nevoie o mama a unui copil mai deosebit pentru a face față de zi cu zi societății noastre, în care un copil mai special este acceptat cu greu sau nu e acceptat deloc”, a mai scris mama fetiței.

UPDATE 11 august 08:50: Administrația Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” anunță că s-a autosesizat în baza celor declarate de părinte pe rețelele de socializare și a inițiat o anchetă de serviciu pentru a investiga toate circumstanțele în cazul dat. Potrivit purtătoare de cuvânt a instituției medicale, Veronica Istrati, în dependență de rezultate, va fi luată decizia cu privire la angajatul vizat.

„Ținem să asigurăm că în cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” se acordă o atenție sporită calității serviciilor medicale acordate pacienților cu copii și, evident, astfel de cazuri nu își au locul și nu vor fi tolerate în cadrul instituției. (…) Ancheta urmează să depisteze eventualele abateri și încălcări care au avut loc, după care vom reveni cu mai multe detalii”, a declarat Veronica Istrati pentru NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: