Fotografia bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul, care dă mâna cu președintele rus Vladimir Putin în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, a provocat săptămâna trecută un adevărat scandal în Moldova. Gestul guvernatoarei de la Comrat a fost discutat până și peste hotarele țării. Nu este prima dată când „mâna lui Putin” este literalmente implicată în politica moldovenească. De ce a avut nevoie Guțul de o fotografie cu Putin și care alți politicieni moldoveni au făcut anterior carieră din astfel de strângeri de mână cu liderul rus, în materialul NM.
„Doi politicieni nerespectați și-au dat mâna”
Evghenia Guțul s-a întâlnit cu Vladimir Putin în cadrul Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci (a nu se confunda cu Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților, care se desfășoară de la jumătatea secolului trecut). După întâlnire, bașcanul Găgăuziei a declarat că Putin a promis că „oferă sprijin Găgăuziei și poporului găgăuz în apărarea drepturilor legitime și a poziției pe arena internațională”: „Am discutat cu președintele rus Vladimir Putin problemele complicate regionale și geopolitice, în epicentrul cărora este Găgăuzia noastră”.
Evghenia Guţul este başcana Găgăuziei, aleasă din partea partidului „ȘOR” declarat neconstituțional. Guvernatoarea nu doar că nu își ascunde legătura cu oligarhul fugar Ilan Șor, dar și menționează despre ea cu orice ocazie. Pentru aceasta, ea este criticată de unii deputați ai Adunării Populare din Găgăuzia (APG), care îi solicită bașcanei să se distanțeze de Șor și să devină o personalitate politică independentă.
Alegerea lui Guțul a fost însoțita de o serie de scandaluri. Atât la Comrat, cât și la Chișinău a fost semnalată mituirea alegătorilor, iar după primul tur de scrutin, au fost efectuate percheziții la Comisia Electorală Centrală (CEC) a autonomiei. Drept urmare, președinta Maia Sandu, la aproape un an de la alegerea bașcanului, așa și nu a inclus-o în garnitura guvernamentală pe Guțul (bașcanul Găgăuziei este membru din oficiu al Guvernului). Totuși, legea nu stabilește un anumit interval de timp în care președintele trebuie să-l includă pe bașcan în componența Guvernului.
Chișinăul consideră că Guțul nu este demnă de respect, în timp ce majoritatea țărilor îl consideră așa pe Putin: 141 de țări ONU au condamnat agresiunea rusă împotriva Ucrainei, iar Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintele rus.
Expertul WatchDog Andrei Curăraru, vorbind despre fotografia lui Guțul cu Putin, a remarcat că „doi politicieni care nu sunt demni de respect” și-au dat mâna.
Fotografii cu Putin în politica moldovenească
O fotografie cu Putin nu este o „găselniță” nouă a politicienilor moldoveni. De exemplu, în 2014, înainte de alegerile parlamentare, în toată țara au apărut panouri publicitare cu liderii socialiști Igor Dodon și Zinaida Greceanîi așezați la o masă cu Vladimir Putin. De aici a și început „povestea de succes” a lui Dodon în politica moldovenească: la acele alegeri, PSRM condus de Dodon a ocupat primul loc, obținând aproximativ 21,5% dintre voturi, și a luat locul foștilor favoriți ai Moscovei, Partidul Comuniștilor, de pe flancul stâng.
Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, care spune de ceva vreme că susține integrarea europeană, are și ea fotografii cu Putin. Aceasta a mers la alegerile pentru funcția de bașcan din 2015 cu lozinci pro-ruse și cu sprijinul activ al Kremlinului. Și tocmai asta a devenit atunci cheia succesului politic pentru ea.
Dar Putin este în general iubit în Moldova?
Nu există un răspuns clar la această întrebare. Potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP), în 2014, când liderul socialist Igor Dodon a folosit în mod activ o fotografie cu Putin, 62,4% dintre respondenți au avut încredere în președintele Rusiei. În 2021, numărul moldovenilor care aveau încredere în Putin a scăzut la 58,3% dintre respondenți, iar după începutul războiului din Ucraina în 2022, această cifră a scăzut la 35,2% dintre respondenți, iar în 2023 la 33,1%.
În același timp, în comparație cu ratingurile de încredere ale liderilor țărilor vecine, ratingul lui Putin nu pare unul mic. Astfel, 35,5% dintre respondenți au încredere în președintele României Klaus Iohannis, iar 29,6% au încredere în președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Însuși Putin a atras atenția asupra ei”
Doctora în științe politice Angela Colațchi a remarcat faptul că propaganda rusă continuă să susțină mitul idealității și sfințeniei lui Putin, iar în Moldova rămâne o parte a populației susceptibilă de propaganda rusă. Și pentru acești oameni, o fotografie cu președintele Federației Ruse este un „argument greu” pentru a-l susține pe politician. „Există și un anumit mesaj pe care îl transmite această fotografie: un tânăr „politician” care a fost remarcat de „însuși Putin”, a adăugat Colațchi.
În același timp, ea consideră că pentru majoritatea populației, fotografia cu Putin „subliniază încă o dată antipatriotismul tuturor activiștilor care lucrează sub drapelul lui Șor”.
Angela Colațchi crede, de asemenea, că un alt scop al fotografiei este influențarea publicului rus. „A mai rămas o săptămână până la așa-zisele alegeri din Rusia și trebuie să arate imagini. Anterior, erau multe astfel de poze, veneau oameni din țări europene, dar acum sunt mai puțini oameni, dar pozele trebuie arătate”, a spus expertul.
După revenirea Evgheniei Guțul în Moldova, mai multe surse mass-media pro-ruse au început să scrie despre posibila arestare a bașcanului chiar pe aeroportul din Chișinău. Dar asta nu s-a întâmplat. Apropo, Colațchi consideră că însăși posibilitatea Evgheniei Guțul de a se întâlni cu un politician precum Putin este dovada că în Moldova se menține un regim democratic.
Expertul WatchDog Andrei Curăraru a atras atenția și asupra declarațiilor lui Guțul despre posibila ei arestare. Dar, potrivit lui, acum arestul ei nu are sens. „Este necesar să se pună capăt finanțărilor din străinătate, să se pună capăt dosarelor penale legate de corupție electorală și să se lucreze pentru prevenirea unor scenarii similare în viitor [mituirea alegătorilor la alegerile bașcanului Găgăuziei]”, consideră expertul.
El crede, de asemenea, că Rusia va folosi fotografia lui Putin cu Guțul pentru a promova ideea că o întreagă regiune a Moldovei nu sprijină integrarea europeană, „fără a menționa că această regiune reprezintă doar 5% din locuitorii Republicii Moldova”.
În plus, potrivit lui Curăraru, întâlnirea „omul lui Șor” cu președintele Rusiei sugerează că Kremlinul va miza pe partidul lui Șor la viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare din Moldova.
Angela Colațchi nu este de acord cu el. Ea dimpotrivă crede că Guțul distrage atenția de la principalul candidat al Moscovei, pe care Kremlinul îl ține în umbră. Și nu se grăbește să-i strângă mâna deschis și poate că nu o va face deloc.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!