Consiliul electoral Căușeni a decis, pe 19 noiembrie, în timp ce în țară era organizat turul doi al alegerilor locale generale, să invalideze mandatul primarului ales al orașului, Anatol Donțu – pentru care în primul tur și-au dat votul peste 76 la sută dintre alegători. Contactați de NM, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au precizat că decizia a fost luată din cauza interdicției impuse de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Pe de altă parte, atât Donțu, cât și reprezentanții partidului pe care l-a reprezentat la scrutin – Platforma Demnitate și Adevăr (DA) – spun că vor contesta decizia consiliului electoral local. Mai mult, liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a îndemnat CEC să revadă decizia în privința lui Anatol Donțul, altfel, spune el, formațiunea ar putea organiza proteste.
Platforma DA convocă Consiliul Național Politic
Liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a reacționat pe 20 noiembrie la decizia CEC. Potrivit lui, „mai mulți oficiali locali corupți, care nu au putut câștiga alegerile, au decis să-l lipsească pe Donțu de mandat, convingându-i pe membrii Comisiei Electorale de nivelul II să nu-i valideze mandatul”. Plângău susține că partidul pe care îl conduce suspectează că membrii comisiei electorale de nivelul doi ar fi fost influențați să ia această decizie.
„Așteptăm ca CEC să-și repare propria crimă împotriva democrației, în baza contestației depuse. În paralel, pregătim mai multe plângeri penale pe numele tuturor făptașilor și vă asigur, cineva va trebuie să răspundă penal. (…) Mâine, dacă nu avem semnale că crima împotriva democrației nu va fi oprită de către Comisia Electorală Centrală, depunem plângerile la procuratură și începem procesul de colectare a semnăturilor din partea tuturor primarilor, indiferent de culoarea politică, în susținerea primarului orașului Căușeni”, a declarat Plângău.
Politicianul susține că va convoca Consiliul Național Politic al Platformei „DA”, unde se va discuta inclusiv organizarea unui protest. „Vor fi invitate toate partidele por-europene, care pledează pentru stat de drept și democrație veritabilă” – a precizat Dinu Plângău.
Și Anatol Donțu a comentat decizia. El susține că că mai multe instanțe i-au confirmat dreptul de a candida, însă comisia locală i-a invalidat mandatul de primar al municipiului Căușeni.
CEC explică invalidarea mandatului lui Donțu
Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a declarat, după prezentarea rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor locale, că CEC a solicitat partea motivațională a deciziei de la comisia locală. „Din cele explicate, decizia se bazează pe decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ), care a menținut decizia Curții de Apel de menținere a actului emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Acest act rămâne definitiv și implică interdicția pe numele acestei persoane de a ocupa funcții publice”, a explicat ea.
Președinta CEC a mai explicat că la momentul depunerii documentelor pentru înregistrarea în calitate de candidat, Donțu nu figura pe lista persoanelor ale căror drept de a fi ales era limitat.
Membrul CEC Alexandru Berlinschi a declarat pentru NM că mai mulți concurenți au încercat să conteste înregistrarea lui Donțu, dar două instanțe l-au lăsat în cursa electorală. „Vorbim de decizia instanței din Ștefan Vodă din 13 octombrie, care a respins cererea de anulare a înscrierii, precum și de decizia Curții de Apel Chișinău, care a menținut avizul primei instanțe (25 octombrie). Această concluzie nu a fost contestată în CSJ. Prin urmare, înregistrarea candidatului a fost legală. Totuși, mai trebuie să facem cunoștință cu motivele consiliului electoral orășenesc Căușeni”, a subliniat el.
Un alt membru al CEC, Pavel Postica, a remarcat lipsa de uniformitate a hotărârilor judecătorești, motiv pentru care, spune el, apar astfel de „probleme”. „Sunt cazuri în care persoane aflate exact în aceeași situație ca domnul Donțu au fost excluse chiar și în etapa campaniei electorale prin hotărâri definitive. Dar sunt și situații inverse, când au fost lăsați în cursa electorală, iar decizia finală privind legalitatea și validarea alegerilor și a mandatelor trebuia luată după vot. (…) Avem decizii diferite în situații similare”, a spus el.
Vicepreședintele CEC, Pavel Postică a precizat pentru NM că hotărârile comisiilor electorale locale pot fi contestate.
***
Amintim că ANI i-a interzis primarului ales al orașului Căușeni, Anatol Donțu, pe 30 iulie 2022, să ocupe funcții publice pentru o perioadă de trei ani. Autoritatea a constatat că alesul local ar fi încălcat prevederile privind conflictul de interese. Mai exact, în 2020, primăria orașului ar fi primit o plângere cu privire la o presupusă construcție ilegală în oraș, realizată de tatăl primarului. Donțu a înaintat această plângere la primărie, dar nu a sesizat ani despre existența unui conflict de interese. În plus, în decizia ani din 30 iulie 2022 se precizează că primarul municipiului Căușeni a încheiat mai multe contracte cu firma unchiului său, dar nu a sesizat inspectorii de integritate despre acest lucru.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!