Marcel Ciolacu: „Susțin unirea Republicii Moldova cu România, istoria a făcut o nedreptate”
Full Article 3 minutes read

Marcel Ciolacu: „Susțin unirea Republicii Moldova cu România, istoria a făcut o nedreptate”

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a declarat că susține unirea Republicii Moldova cu România. „Istoria a făcut o nedreptate”, a spus premierul român într-un interviu pentru DC News. Chiar și așa, șeful Guvernului de la București susține, însă, că primul stat care trebuie să arate că își dorește unirea este Moldova.

„Eu susțin unirea (n.r. Republicii Moldova cu România). Este dreptul meu. Eu cred în continuare în unirea între Republica Moldova și România. Că se va face în interiorul UE, că vom găsi (n.r. o altă cale). Categoric! (…) În Republica Moldova trăiesc români, ca și mine. Istoria a făcut o nedreptate. Eu nu pot schimba trecutul, iar prezentul e o consecință a trecutului. Ce pot eu face, împreună cu dumneavoastră, este să clădim viitorul”, a declarat premierul român, potrivit România TV.

Marcel Ciolacu a afirmat că primul stat care trebuie să arate că dorește unirea este Republica Moldova.

„Dacă se face sau nu unirea dintre România şi Moldova, primul stat care trebuie să arate acest lucru este Moldova. Așa se pornește unirea. Există o relație instituțională de respect şi o susținere din partea statului român şi nu doar, ca Moldova să depășească acest moment dificil. Vreau să vă reamintesc că în Republica Moldova trăiesc români, numai români.  Acest stat este sustenabil datorită implicării statului român. Şi a României. Şi cred că e de datoria noastră a românilor de a-i susține în continuare pe românii noștri din Republica Moldova”, a mai declarat premierul Marcel Ciolacu.

De menționat că aceasta nu este prima dată când premierul României declară deschis că este în favoarea unirii celor două țări. Recent, el a declarat în timpul unui eveniment la București, la care au participat premierul Dorin Recean și speakerul Igor Grosu, că Moldova are „o variantă şi mai scurtă de a fi în Uniunea Europeană şi mult mai rapidă”, făcând aluzie la unirea cu România.

Recent, premierul român a confirmat că o susține pe președinta Maia Sandu pentru un nou mandat în funcția de președinte al Republicii Moldova, aceasta fiind, potrivit lui, „singura soluție pentru ca țara să aibă în continuare un traseu european”.

***

Precizăm că Ministerul Apărării de la București a propus recent spre consultări publice un proiect de lege care le va permite militarilor români să intervină în alte țări, pentru a „proteja cetățenii României aflați în pericol”. Guvernul de la Chișinău a declarat deja că autoritățile vor urmări „îndeaproape” evoluțiile inițiativei de la București, consolidând, în același timp, instituțiile statului.

Legea supusă dezbaterilor a fost comentată și de președinta Maia Sandu. Șefa statului a declarat pe 4 aprilie: „România a susținut mereu Republica Moldova în timpuri mai bune și mai dificile, iar președintele României Klaus Iohannis a spus de multe ori că România nu va abandona niciodată Republica Moldova. Putem conta pe suportul României, putem conta pe suportul altor țări europene. Însă acum cea mai importantă sarcină pentru noi este să păstrăm pacea în Republica Moldova și vom face totul pentru asta”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: