Chișinăul, prima reacție după ce România a pus în dezbatere o lege care va permite militarilor români să intervină în afara țării
Full Article 3 minutes read

Chișinăul, prima reacție după ce România a pus în dezbatere o lege care va permite militarilor români să intervină în afara țării

Guvernul de la Chișinău a venit cu o primă reacție, după ce Ministerul Apărării Naționale de la București a propus spre consultări publice un proiect de lege care le va permite militarilor români să intervină în alte țări, pentru a „proteja cetățenii României aflați în pericol”. Consilierul premierului Dorin Recean, Daniel Vodă, a declarat că autoritățile vor urmări „îndeaproape” evoluțiile inițiativei de la București, consolidând, în același timp, instituțiile statului.  

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a fost întrebat, pe 3 aprilie, cât de probabil este ca proiectul supus dezbaterilor publice de autoritățile române să-i ofere țării vecine posibilitatea de a interveni în Moldova, inclusiv militar, în cazul în care, de exemplu, țara noastră va fi atacată. Asta în condițiile în care o mare parte din populația țării deține, inclusiv, cetățenia României.

„Urmărim îndeaproape evoluțiile care sunt în spațiul regional, cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este foarte clar că pe continentul european este un trend general de consolidare a sectorului de apărare în Europa și țara vecină, România, care este un prieten devotat al Republicii Moldova, nu este o excepție în cazul de față. Autoritățile de la Chișinău, Guvernul, va urmări această inițiativă, care înțelegem că este în față de proiect. Vom urmări toate evoluțiile acestui proiect. (…) Este evident că trendul general este de consolidarea a sectorului de apărare și securitate, care este cauzat de situația regională. Vom urmări această inițiativă și, totodată, ne vom consolida eforturile la noi acasă, să consolidăm instituțiile statului, astfel încât să ferim cetățenilor instituții reziliente”, a explicat Daniel Vodă.

Întrebat dacă o eventuală venire a militarilor români în Moldova nu ar contravine statutului de neutralitate al țării noastre, consilierul premierului Recean a reiterat că Moldova este o țară neutră, iar modificarea acestui statut, consfințit în Constituția țării, poate fi decisă, potrivit lui, doar de cetățeni, prin referendum.

„Republica Moldova este un stat neutru. Această neutralitate este sprijinită inclusiv de către cetățenii țării și orice modificare a acestui subiect este în mâinile cetățenilor. Noi ne dorim pace, liniște și modernizarea țării în avansarea parcursului european  – asta își dorește guvernul. (…) Tot felul de mesaje absolut teoretice și care nu își au la bază substrat factologic, propun să nu le discutăm la această etapă și să le plasăm la linia de presupuneri care nu se vor materializa”, a mai declarat Daniel Vodă.

***

Amintim că autoritățile de la București au pus în dezbatere publică un proiect de lege care, dacă va fi votat, va permite României să intervină în afara țării, inclusiv militar, pentru a „proteja cetățenii români aflați în pericol”. Proiectul prevede că intervențiile de acest fel vor putea fi inițiate la recomandarea președintelui României, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Detalii – AICI.

De menționat că Republica Moldova este o țară neutră. Statutul, consfințit în Constituție, interzice aflarea pe teritoriul țării a trupelor străine, fapt încălcat, însă, de Rusia – țară a cărei militari continuă să staționeze ilegal în regiunea transnistreană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: