Marcel Spatari

Marcel Spătari, despre ajutorul pentru perioada rece: „Este destinat mai mult familiilor din mediu rural”

Toate gospodăriile din Republica Moldova vor beneficia, în acest an, de compensații pentru plata facturilor la gaz și energie termică. Asigurarea vine din partea ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari. Potrivit ministrului, valoarea compensației va fi decisă în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică în care vor fi catalogate gospodăriile casnice. Mai mult, potrivit ministrului, Guvernul menține, și în acest an, ajutorul de 700 de lei – bani acordați pentru perioada rece a anului.

„A crescut numărul beneficiarilor de ajutor pentru perioada rece a anului, care este destinat mai mult pentru familiile din mediul rural, de la sate. În municipii, de compensații beneficiază mai mult cei care sunt conectați la încălzirea centralizată, dar și familiile conectate la gazele naturale”, a declarat Marcel Spătari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului Marcel Spătari, în acest an, ca și anul trecut, de altfel, compensațiile pentru consumul de gaze naturale și energie termică vor fi atribuite direct în factură, cu o singură diferență – dacă anul trecut compensarea s-a făcut pentru toți la fel, în acest an vor fi 4 categorii de vulnerabilitate, în funcție de care va fi aplicată valoarea compensație.

„Reieșind din datele de la BNS, care analizează anual bugetele gospodăriilor, mai mult de jumătate din gospodăriile din Moldova vor fi catalogate în categoria de cea mai ridicată vulnerabilitate energetică. Dintre aceștia, în jur de 1 milion se încălzesc cu gaze naturale sau căldură centralizată, iar alte 600 mii cu lemne, cărbune”, a precizat ministrul.

Pe lângă cele patru categorii de vulnerabilitate energetică, conform ministrului Marcel Spătari există și cea de-a cincea categorie – de non-vulnerabilitate. Astfel, cetățenii care se vor încadra în această categorie nu vor beneficia la iarnă de compensații. Ar fi vorba, potrivit lui Spătari, de „câteva procente” din numărul total de gospodării casnice. Deși regulamentul este în proces de consultări publice, acesta prevede pentru categoria de non-vulnerabilitate familiile care au un venit mai mare de 75 de mii de lei lunar sau cei care dețin 4 sau mai multe apartament.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, pentru a beneficia de compensație, cetățenii vor trebui să se înregistreze în sistemul informațional vulnerabilitate energetică. Site-ul ar urma să fie lansat la sfârșitul lui octombrie și va fi disponibil cel puțin 1,5 luni, astfel încât toate familiile să poată să se înregistreze pe platformă, pentru ca ulterior, în baza informațiilor complicate, să le fie atribuită o anumită categorie de vulnerabilitate. Pe aceeași platformă, ar urma să se înregistreze, inclusiv, persoanele care stau cu chirie. Potrivit ministrului, în cazul acestor categorii de gospodării, chiriașii vor indica pe propria răspundere veridicitatea informațiilor trecute pe platformă.

Între timp, persoanele care din anumite motive nu vor avea posibilitatea să se înregistreze de sine stătător în sistemul informațional vulnerabilitate energetică, vor putea să se adreseze la asistenții sociali comunitari sau bibliotecarii din localitate, care îi vor asista în acest proces.

Mai multe detalii despre compensațiile la gaz, lumină și căldură pot fi consultate AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: