Marea Britanie a trimis două nave militare lângă insula Jersey, după ce pescarii francezi au ieșit la protest 
Full Article 2 minutes read

Marea Britanie a trimis două nave militare lângă insula Jersey, după ce pescarii francezi au ieșit la protest 

Marea Britanie a trimis două nave de război să patruleze în largul coastei maritime a Franței, lângă insula Jersey. Se întâmplă în contextul în care 80 de nave de pescuit franceze s-au adunat la un protest față de noile reguli de pescuit post-Brexit, informează Digi24 cu referire la The Guardian. Drept răspuns la inițiativa britanicilor, și francezii au trimis în zonă o navă a jandarmeriei, „pentru a monitoriza situația și a garanta siguranța oamenilor aflați pe mare”.

Tensiunile dintre Franța și Marea Britanie, generate de efectele Brexit, s-au accentuat în ultimele zile. Guvernul francez a amenințat Marea Britanie cu oprirea alimentării cu energie electrică a insulei Jersey, o insulă cu guvernare autonomă, dar subordonată Coroanei britanice.

Franța este nemulțumită de faptul că britanicii refuză în continuare să permită accesul pescarilor francezi în apele din apropierea insulei Jersey. Pe 30 aprilie a fost emisă o licență de pescuit, care restricționează pentru prima dată dreptul de a pescui în zona maritimă comună împărțită până acum în mod egal de Franța și Marea Britanie.

Uniunea Europeană îi susține pe pescarii francezi. Într-o declarație emisă miercuri noaptea, Comisia Europeană a arătat că noile condiții de pescuit impuse vineri de britanici încalcă acordul post Brexit.

„Comisia a fost informată în 30 aprilie de autoritățile britanice că se acordă 41 de licențe de pescuit pentru nave din Uniunea Europeană în apele teritoriale ale insulei Jersey, începând cu 1 mai”, se arată în declarația Comisiei Europene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: