Mariana Rață și Igor Boțan au discutat LIVE despre viitorul TV8, după plecarea Nataliei Morari (VIDEO)
Full Article 4 minutes read

Mariana Rață și Igor Boțan au discutat LIVE despre viitorul TV8, după plecarea Nataliei Morari (VIDEO)

Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 și Igor Boțan, noul președinte al A.O. “Media Alternativă”, deținătoarea licenței de emisie a postului de televiziune, au abordat în cadrul emisiunii din 9 septembrie scandalul provocat de demisia jurnalistei Natalia Morari. Aceștia au dezvăluit detalii despre structura și felul cum este administrată televiziunea și au dat asigurări că vor proteja independența și echidistanța TV8. 

Jurnalista Mariana Rață a anunțat că emisiunea „Politica”, care a fost moderată timp de mai mulți ani de către Natalia Morari, a fost retrasă definitiv din grila de emisie a postului de televiziune: „Mulți au cerut ieri pe rețelele de socializare să ies cu o reacție. Am ales să o fac public și privindu-vă în ochi. Sigur, la fel ca și mulți dintre dvs, sunt foarte dezamagită și șocată. Codul deontologic a fost mereu sfânt la TV8. Tocmai din această cauză, conducerea televiziunii a luat decizia de a retrage pentru totdeauna emisiunea Politica”.

Moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră”, care în ultimii ani a realizat mai multe investigații cu privire la scheme de corupție a dat asigurări că va continua să facă „jurnalism corect, onest și liber de orice fel de influențe”.

„TV8 nu este doar o emisiune și doar un om. TV8 este o echipă mare, frumoasă și onestă. Este echipa care în 2017-2019 a luptat fără teamă împotriva regimului oligarhic al lui Plahotniuc. (…) De mai bine de un an, realizez o emisiune de investigații în care v-am vorbit despre ilegalități, scheme și furturi comise de Plahotniuc, Șor, Platon și alti indivizi care au produs daune extraordinare R. Moldova. (…) Știu că vă este greu acum și sunteți dezamăgiți. Dar ceea ce vă rugăm noi este să ne judecați pentru ce a făcut și face un post de televiziune, 100 de oameni, și nu pentru acțiunile unei persoane”, a menționat Rață.

Cofondatoarea TV8 și-a cerut scuze de la spectatori. Aceasta a dezvăluit că, în ultimele zile, au fost inițiate verificări cu privire la orice fel de tranzacții dubioase în conturile postului de televiziune. De asemenea, va fi realizat un audit din punct de vedere al echidistanței jurnalistice.

Iar Igor Boțan a data sigurări că valorile promovate anterior de TV8 vor fi în continuare respectate, iar colectivul va avea libertate redacțională.

„Dacă vi se pare că suntem părtinitori cu anumite forțe politice, vrem să ne informați și să ne transmiteți mesaje. Vrem sa-i convingem pe telespectatori că valorile proclamate sunt respectate. Vreau să mă adresez către telespectatorii fideli și să-i asigur că acest incident este o fluctuație. În această instituție lucrurile sunt împărțite de așa natură ca să existe instrumente de control intern, iar cand apar situații grele, ele să diminueze șocul pe care îl poate primi această televiziune”, a menționat Boțan.

***

Amintim că, pe 8 septembrie, jurnalista Natalia Morari a anunțat că ia o pauză de emisie și să iese temporar din Consiliul de Adminstrație al televiziunii TV8. Motivul invocat este faptul că aceasta ar fi șantajată de către angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru că a avut o relație cu omul de afaceri Veaceslav Platon, care este și tatăl copilului său. Contactată de NM, Natalia Morari a confirmat că ea este autoarea declarației publicată pe Facebook. SIS a anunțat într-un comunicat de presă că va ancheta cazul și i-a recomandat jurnalistei să depună o plângere și la Procuratura Generală.

După dezvăluirile Nataliei Morari, a urmat un val de critici în adresa întregii echipe a TV8. Doi dintre moderatorii postului de televiziune (Mihaela Dicusar și Alex Macovei) au anunțat în seara de 9 septembrie că au demisionat. De asemenea, critici au venit și din partea unor jurnaliști cunoscuți în țara noastră, precum Alina Radu, Vitalie Călugăreanu sau Natalia Bogza. În seara de 8 septembrie, mai multe ONG-uri de media au semnat o declarație comună.

„Considerăm că relația Nataliei Morari cu Veaceslav Platon ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă. Regretăm declarația întârziată a Nataliei Morari. Gestul ei ar putea afecta imaginea TV8 drept o instituție media integră și independentă din punct de vedere a politicii editoriale”, se arată în declarația semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Asociația Media Guard.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: