Dezmembrată, fără roți și chei – așa au găsit autoritățile statului mașina de lux, estimată la circa 2,7 milioane de lei, a fostului deputat român Cristian Rizea, atunci când au vrut să o pună sub sechestru. Cel puțin asta susține expertul internațional anticorupție, Radu Nicolae. Expertul a declarat, într-un interviu pentru NewsMaker, că, astfel, controversatul politician român, condamnat la închisoare pentru corupție, ar fi încercat „să facă cât mai dificil sechestrul”.
„Poate cetățenii nu știu, dar când au găsit mașina colegii de la ARBI, nu avea roți, a fost dezmembrată. Efectiv au încercat să facă cât mai dificil sechestrul și a fost o întreagă poveste până când au reușit să găsească niște roți originale, cauciucuri, chei, ca să asambleze din nou mașina la starea sa originală”, a declarat expertul anticorupție din cadrul ARBI Radu Nicolae, pentru NM.
Nicolae susține că, în prezent, automobilul de lux se află în Republica Moldova, în custodia ARBI. Expertul susține că mașina ar trebui să fie vândută, însă, ținând cont de valoarea acesteia, ar fi puține șanse să se găsească un cumpărător în Republica Moldova sau, cel puțin, în străinătate.
„Acum mașina este funcțională, are toate componentele, este sechestrată și este administrată de către ARBI. În mod normal ea ar trebui să fie vândută. Este o mașină foarte scumpă, e perla coroanei, cum se spune, și nu știu dacă sincer dacă o să se găsească cineva din Republica Moldova să o cumpere sau la nivel internațional, pentru că până la urmă trebuie confiscați banii, nu mașina”, a explicat Radu Nicolae.
Potrivit expertului, ordinul judecătoresc pentru vânzarea automobilului ar trebui să vină din România, unde este condamnat Rizea. Nicolae consideră că dacă, în cele din urmă, automobilul va fi vândut, atunci banii ar trebui să fie împărțiți între România și Moldova. „Ambele țări au contribuit la caz”, a precizat el.
***
Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanță în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acțiuni de corupție.
Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârșitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formațiunea „NOI”. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe rețelele de socializare așa-zisele „dezvăluiri”, în urma cărora a fost denunțat de mai multe ori pentru defăimare.
Rizea a fost lipsit, la sfârșitul anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidențial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.
Ex-deputatul român a fost extrădat din Moldova în România pe 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. În România, politicianul a fost reținut și încarcerat.
La scurt timp, mai exact pe 10 mai 2023, ARBI a emis ordin de înghețare pe bunurile lui Rizea din Moldova – un imobil, situat într-o zonă rezidențială din municipiul Chișinău și un automobil de lux. Valoarea totală a bunurilor se ridică la 9 755 000 de lei. Detalii – AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!