Astfel, furnizorii de servicii de găzduire a conținutului online și furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova sunt obligați ca, la decizia Serviciului de Informații și Securitate, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.
Serviciul de Informații și Securitate aprobă și face publică lista de surse cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.
Totodată, furnizorii de servicii de comunicații electronice accesibile publicului, la decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, bazată pe lista de surse făcută publică de către Serviciul de Informații și Securitate, au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate, cu informarea utilizatorilor.
O altă prevedere vizează activitatea presei și anume a Consiliului Audiovizualului (CA). Dacă în mod normal, regulamentul instituției prevede că ședințele consiliului sunt deliberative cu prezenţa a cel puţin 6 membri, iar deciziile Consiliului pot fi adoptate cu votul a cel puţin 5 membri, pe durata stării de urgență, ședințele Consiliului Audiovizualului vor fi deliberative cu prezența a cel puțin 4 membri. Totodată, Consiliul Audiovizualului adoptă decizii cu votul majorității membrilor prezenți.
Amintim că, pe 20 martie, SIS a publicat o listă cu circa 50 de site-uri care vor fi închise din cauza că promovau știri false. Anterior, președintele Igor Dodon a amenințat persoanele care răspândesc informații false pe rețelele de socializare, dar și presa care le preia. Șeful statului a anunțat că ia în considere propunerea pedepselor penale pentru promovare de fake news.