Medicii moldoveni sunt bineveniți în România, dar cu o condiție – ministrul român al Sănătății
Full Article 2 minutes read

Medicii moldoveni sunt bineveniți în România, dar cu o condiție – ministrul român al Sănătății

Ministrul Sănătăţii din România Alexandru Rafila a fost întrebat dacă există un proiect pentru aducerea în România a medicilor din Republica Moldova. Oficialul român a spus că medicii moldoveni „sunt bineveniţi, cu o condiţie însă”. Potrivit lui, personalul medical din Republica Moldova trebuie să îndeplinească unele criterii – „de pregătire și calificare profesională”. 

„Colegii noştri din Republica Moldova sunt bineveniţi, cu o condiţie însă. Să nu uităm că noi suntem o ţară din Uniunea Europeană, iar libera circulaţie a profesioniştilor din sănătate şi recunoaşterea mutuală a calificării profesionale în statele membre se face pe baza unor criterii”, a spus Rafila, potrivit news.ro.

„Când medicii din Republica Moldova vor îndeplini aceste criterii, aici putem să contribuim şi noi, să organizăm stagii suplimentare prin care ei să poată să îndeplinească criteriile privind pregătirea, calificarea profesională, atunci putem să discutăm despre aducerea lor”, a comunicat ministrul româna.

Dar şi aici este un dar important, a adăugat el. „Să vină şi să rămână şi să profeseze în România”, a menționat Rafila.

„Pentru că şi ei, în momentul în care primesc recunoaşterea din partea României, în momentul în care îşi echivalează toate stagiile, atunci pot să plece în altă parte, în Uniunea Europeană. Ideea este să găsim şi o stabilizare a personalului medical, nu doar o simplă recunoaştere care înseamnă un paşaport către alte ţări”, a precizat Rafila.

***

În decembrie 2022, Alexandru Rafila a spus că România ar putea apela la medici din afara Uniunii Europene pentru a acoperi deficitul de personal din domeniul sănătății. Oficialul a menționat că autorităţile române caută soluţii pentru cadrul legal.

România se confruntă cu un deficit de personal sanitar după ce zeci de mii de medici și asistente au plecat în statele din vestul UE, comunica presa română la sfârșitul anului 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: