provincial.md

Membrii CUC s-au întrunit la Bender. Șeful IGP, inclus echipa cu statut permanent a delegației Republicii Moldova

După o pauză de câteva săptămâni, membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au reușit să organizeze o ședință ordinară la 18 noiembrie curent. În cadrul reuniunii de lucru, părțile l-au confirmat în calitate de copreședinte al CUC din partea Federației Ruse pe Evgheniy Vereșceaga, care a mai ocupat această poziție între anii 2014-2017. Iar, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Iurii Podarilov a fost inclus în echipa cu statut permanent a delegației Republicii Moldova. 

După soluționarea aspectelor organizatorice, delegațiile au audiat și au aprobat rapoartele săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația în Zona de Securitate, anunță printr-un comunicat delegația țării noastre în Comisia Unificată de Control,

Delegația Moldovei a transmis Comisiei o adresare prin care a respins retorica falsă difuzată anterior în presă de exponenții Tiraspolului cu referire la echipele mobile ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova/

În același timp, delegația Chișinăului a readus în atenția Comisiei prezența abuzivă a postului „grăniceresc” pe direcția Cremenciug-Slobozia, fixat de mai multe ori în rapoartele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova.

În context, delegația Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisie pentru a determina Tiraspolul să elimine acest post ilegal pentru a se restabili libertatea de circulație pe acest segment al Zonei de Securitate.

„Tot la ședința de azi, delegația Republicii Moldova a scos la iveală o altă mostră de manipulare crasă a opiniei publice de către Tiraspol, de această dată legată de zborurile autorizate deasupra Zonei de Securitate. Astfel, au fost aduse dovezi că Comandamentul Militar Întrunit a fost informat regulamentar cu câteva zile înainte despre efectuarea de către un grup de piloți amatori a unor zboruri de antrenament în raza localităților Vadul lui Vodă și Molovata cu aparate de zbor de mici dimensiuni care nu au nimic în comun cu structurile de forță. La fel, Comandamentul Militar Întrunit a fost anunțat regulamentar și despre tranzitarea teritoriului Republicii Moldova de către un helicopter, autorizată de organizațiile internaționale relevante și de MoldATSA”, se mai arată în comunicat.

Potrivit delegației Republicii Moldova, denaturarea datelor și expunerea eronată a situației, este în detrimentul obiectivului de consolidare a încrederii și generează tensionarea relațiilor în cadrul Comisiei Unificate de Control.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: