Membrii CUC s-au întrunit la Bender. Șeful IGP, inclus echipa cu statut permanent a delegației Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Membrii CUC s-au întrunit la Bender. Șeful IGP, inclus echipa cu statut permanent a delegației Republicii Moldova

După o pauză de câteva săptămâni, membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au reușit să organizeze o ședință ordinară la 18 noiembrie curent. În cadrul reuniunii de lucru, părțile l-au confirmat în calitate de copreședinte al CUC din partea Federației Ruse pe Evgheniy Vereșceaga, care a mai ocupat această poziție între anii 2014-2017. Iar, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Iurii Podarilov a fost inclus în echipa cu statut permanent a delegației Republicii Moldova. 

După soluționarea aspectelor organizatorice, delegațiile au audiat și au aprobat rapoartele săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația în Zona de Securitate, anunță printr-un comunicat delegația țării noastre în Comisia Unificată de Control,

Delegația Moldovei a transmis Comisiei o adresare prin care a respins retorica falsă difuzată anterior în presă de exponenții Tiraspolului cu referire la echipele mobile ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova/

În același timp, delegația Chișinăului a readus în atenția Comisiei prezența abuzivă a postului „grăniceresc” pe direcția Cremenciug-Slobozia, fixat de mai multe ori în rapoartele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova.

În context, delegația Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisie pentru a determina Tiraspolul să elimine acest post ilegal pentru a se restabili libertatea de circulație pe acest segment al Zonei de Securitate.

„Tot la ședința de azi, delegația Republicii Moldova a scos la iveală o altă mostră de manipulare crasă a opiniei publice de către Tiraspol, de această dată legată de zborurile autorizate deasupra Zonei de Securitate. Astfel, au fost aduse dovezi că Comandamentul Militar Întrunit a fost informat regulamentar cu câteva zile înainte despre efectuarea de către un grup de piloți amatori a unor zboruri de antrenament în raza localităților Vadul lui Vodă și Molovata cu aparate de zbor de mici dimensiuni care nu au nimic în comun cu structurile de forță. La fel, Comandamentul Militar Întrunit a fost anunțat regulamentar și despre tranzitarea teritoriului Republicii Moldova de către un helicopter, autorizată de organizațiile internaționale relevante și de MoldATSA”, se mai arată în comunicat.

Potrivit delegației Republicii Moldova, denaturarea datelor și expunerea eronată a situației, este în detrimentul obiectivului de consolidare a încrederii și generează tensionarea relațiilor în cadrul Comisiei Unificate de Control.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: