O delegație a membrilor Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției a Consiliului Europei (CoE) se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialii europeni au salutat adoptarea de către Parlament a amendamentelor constituționale și au dat asigurări cu privire la disponibilitatea oferirii, în continuare, a expertizei în vederea realizării obiectivelor punctuale în domeniul justiției.
Vicepremierul Nicu Popescu a primit delegația și la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. După întrevedere, șeful de la Externe declarat că apreciază asistența și expertiza oferită în procesele de modificare a legislației.
„Am mulțumit delegației Consiliului Europei pentru asistența și expertiza pe care ni le-au oferit prin intermediul Grupului de lucru în procesele de modificare a legislației, inclusiv a Constituției, în ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii și pe dimensiunea asigurării consolidării statului de drept și al instituțiilor democratice”, a punctat ministrul Nicu Popescu.
Oficialii au reliefat că crearea Grupului de lucru sub auspiciile secretarului general al Consiliului Europei precum și continuarea cooperării fructuoase cu instituțiile naționale confirmă gradul avansat al parteneriatului între Republica Moldova și Consiliul Europei precum și aderența fermă a țării la valorile comune ale organizației.
„Am reiterat că reforma justiției și combaterea corupției de nivel înalt sunt prioritatea zero a Guvernului nostru. Expertiza Grupului de lucru rămâne a fi esențială în procesul de avansare al acestor reforme.” – a precizat vicepremierul Nicu Popescu.
De remarcat că grupul de lucru de nivel înalt în vederea asistării procesului de reformă a justiției a fost creat în decembrie 2019 sub auspiciile secretarului general al Consiliului Europei, iar în ianuarie 2020 a avut loc prima vizită a Grupului la Chișinău, fiind urmată în februarie a aceluiași an de vizita Președintelui Comisiei de la Veneția, care este membru al Grupului de lucru.
O dată cu declanșarea pandemiei, cooperarea a continuat prin intermediul videoconferințelor, informează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Experții au oferit asistență în procesul de elaborare a proiectului Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru perioada 2020 – 2023 și Planului de acțiuni privind implementarea acesteia și proiectului de modificare a Constituției.