Membrii unei grupări specializată în spălarea banilor riscă 10 ani de închisoare. Au furat de pe carduri circa 6,5 milioane de euro
Full Article 2 minutes read

Membrii unei grupări specializată în spălarea banilor riscă 10 ani de închisoare. Au furat de pe carduri circa 6,5 milioane de euro

Oamenii legii din Republica Moldova au anihilat un grup infracțional organizat de talie internațională. Membrii acestuia sunt suspectați de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Unul din membri, un moldovean, a fost  reținut pe teritoriul Republicii Moldova. Toți membrii grupării riscă până la 10 ani de închisoare.

Potrivit poliției, fiecare membru al grupării avea rolul său bine determinat, iar rolul moldoveanului care a fost reținut era de a deschide mai multe conturi bancare în băncile din Republica Moldova. Acest lucru îi reușea, oferind recompense bănești persoanelor care acceptau să deschidă conturi pe numele lor, iar cardul îl transmiteau bănuitului.

Astfel, au fost identificați circa 80 de moldoveni, care,  prin această schemă  au deschis pe numele lor,  în mediu câte 3-4 carduri bancare la mai multe entități bancare din Republica Moldova.

În perioada anilor 2018-2020, pe conturile acestor persoane au fost recepționate mijloace bănești de circa 6,5 milioane de euro din mai multe țări europene, care provin din activități infracționale cibernetice tip „phising”,, „malware”, „business e-mail”, etc, precum și din sustrageri.

Ulterior, banii ce parveneau pe „conturile colectoare” bancare din Republica Moldova, erau extrași imediat de alți membri ai grupului infracțional organizat, de la ATM-urile din România, Slovacia, Marea Britanie.

La moment, autoritățile Republicii Moldova colaborează cu organele de drept alte altor state europene pentru a obține atragerea la răspundere penală a tuturor membrilor grupării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: