Republica Moldova trebuie să aibă un guvern de încredere și este „îngrijorător” atunci când în negocierile pentru formarea executivului participă persoane implicate în frauda bancară. Opinia îi aparține șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko și a fost exprimată în cadrul ediției din 17 februarie a emisiunii Cotidianul LIVE.
„Este îngrijorător când persoane care au făcut parte la frauda bancară sunt implicate în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului. Este important să fie luată în considerare și voința poporului, peste 70% dintre cetățeni își doresc alegeri anticipate. Este important ca Republica Moldova să aibă Guvernul funcțional, un Parlament de încredere. Și noi preferăm parteneri de încredere”, a mai spus Michalko.
Diplomatul european a menționat că este important ca țara să vadă că nu va fi tolerată corupția, iar ancheta asupra fraudei bancare va fi finalizată, iar cei vinovați vor fi trași la răspundere.
„Este în mâinile cetățenilor și cei care iau decizii în Republica Moldova care va fi soluționarea situației de astăzi. Este clară poziția actorilor politici, am auzit de la toți că își doresc alegeri anticipate”, a mai spus Michalko.
Ambasadorul UE în Republica Moldova a mai afirmat că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt „controversate și care în mai multe privințe au împins țara înapoi, inclusiv din punct de vedere al reformelor și angajamentelor luate de Republica Moldova în privința partenerilor internaționali”.
***
Aminitm că Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier al țării. Șefa statului a refuzat să o desemneze în această funcție pe Mariana Durleșteanu, candidata pentru care au semnat 54 de deputați ai PSRM, Partidului „ȘOR” și mai multor deputați neafiliați. Ulterior, PSRM a depus o sesizare la Curtea Constituțională, pentrua afla dacă decretul președintei țării nu contravine Legii Supreme.