tv8.md

Mihai Murguleț nu mai poate fi judecător. CSM a respins cererea sa

Mihai Murguleț nu va mai fi judecător. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins cererea prin care magistratul a solicitat să fie propus președintelui pentru numire în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani. În cadrul ședinței din 16 aprilie, subiectul a fost supus votului de trei ori.

Mandatul de judecător a lui Mihai Murguleț a expirat în februarie 2020. Acesta s-a adresat CSM cu solicitarea de a fi numit magistrat până la 65 de ani (pentru prima oară judecătorii sunt numiți în funcție pentru un mandat de 5 ani). Fostul șef al CSM, Victor Micu, a propus amânarea examinării subiectului, pe motiv că este necesară verificarea reputației judecătorului. Potrivit acestuia, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a inițiat 4 verificări în contextul acțiunilor lui Murguleț. Una dintre acestea a fost începută la insistența președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu. Micu a remarcat că încă nu au fost emise concluziile în urma verificărilor.

La rândul său, Murguleț a subliniat că între el și președintele Judecătoriei Ciocana izbucnesc frecvent conflicte. El a mai spus că a susținut cu brio două atestări. De asemenea, a ținut să scoată în evidență că niciuna dintre deciziile sale nu a strârnit critici în societate.

De cealaltă parte, potrivit lui Micu, comisia trebuie să examineze subiectul privind absența nemotivată a lui Murguleț de la serviciu timp de 70 de zile.

Membra CSM Luiza Gafton a spus că nu vede niciun motiv pentru amânarea subiectului. Prin urmare, CSM a examinat subiectul.

Ulterior, Micu a spus că Murguleț a devenit judecător în 2015 și că a primit o avertizare disciplinară. Pe de altă parte, Micu a remarcat că activitatea sa a fost apreciată ca „foarte bună” de către colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Într-un final, procedura de vot a fost organizată de trei ori: o parte dintre membrii CSM au vrut să se abțină, iar apoi au votat împotrivă. Membrii CSM au decis să respingă cererea lui Mihai Murguleț. Decizia poate fi constestată la Curtea de Apel.

Amintim că, pe 25 iunie, CSM l-a suspendat din funcție, temporar, pe președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și pe adjuncții săi, precum și pe președintele Curții Supreme de Justiți Ion Druță, pe șeful Inspecției Judiciare, Nicolae Climu, dar și pe membrul colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, Oleg Sternioală. Decizia a fost luată în urma unei plângeri semnate de Mihai Murguleț. Acesta a dezvăluit că Țurcanu și Druță l-ar fi presat ca să își schimbe decizia în două dosare civile.

Potrivit magistratului, el a refuzat să facă acest lucru, motiv pentru care ulterior a devenit ținta unor atacuri. Pe numele său a fost inițiate două avertizări disciplinare. Ulterior, Corneliu Guzun i-ar fi spus că va avea grijă ca Murguleț să nu susțină atestarea și că tatăl său va prelua conducerea colegiului pentru evaluarea performanțelor judecătorilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacția Mitropoliei Moldovei, după ce un preot a fost scos cu forța din biserica din Grinăuți

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Rusiei, califică drept „regretabilă” imposibilitatea soluționării amiabile a conflictului izbucnit în jurul bisericii din Grinăuți. Contactat de NewsMaker, episcopul-vicar Ioan Moșneguțu a declarat că disputa dintre enoriași și preotul Constantin Turtureanu, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, ar fi trebuit rezolvată prin dialog.

„Este regretabilă imposibilitatea rezolvării acestei probleme pe cale amiabilă. Până la ora actuală nu s-a ajuns la un compromis între creștini și preotul Constantin Turtureanu. De fapt, creștinii și-au exprimat dezacordul ca preotul Constantin Turtureanu să meargă la Mitropoliei Basarabiei, în jurisdicția acestei structuri, iar din această cauză situația a escaladat într-un conflict mai nepotrivit. Era bine dacă această problemă se rezolva în baza unui dialog”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei pentru NM.

Potrivit lui, decizia privind apartenența bisericii la o structură religioasă trebuie să aparțină comunității. În acest caz, spune Moșneguțu, a avut loc o adunare generală a enoriașilor, în cadrul căreia 267 de persoane au votat împotriva preotului și a trecerii sub altă jurisdicție, în timp ce doar 9 persoane l-au susținut pe Turtureanu.

Ioan Moșneguțu a mai precizat pentru NM că Constantin Turtureanu a fost „disponibilizat” din funcția de paroh al bisericii din Grinăuți, iar Mitropolia Moldovei a numit un nou preot care „a fost acceptat de enoriași”. Chiar dacă numirea a avut loc încă pe 4 iulie, Moșneguțu susține că noul paroh nu a oficiat, deocamdată, nicio slujbă, întrucât „biserica a fost predată din nou comunității, adică a fost deschisă abia ieri”.

„Dacă acest conflict comunitatea parohială vizavi preotul paroh va continua, vom regreta enorm, însă comunitatea va decide cum procedează în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, episcopul Ioan Moșneguțu.

Tensiunile din parohia din Grinăuți durează de mai mult timp și au pornit după ce preotul Constantin Turtureanu a decis să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul unei părți a enoriașilor, care au cerut în repetate rânduri plecarea acestuia. Situația a escaladat pe 15 iulie, când un grup de localnici l-au scos pe Turtureanu cu forța din biserică.

Potrivit TV Nord, tot pe 16 iulie, un grup de credincioși din partea Mitropoliei Moldovei au intrat în lăcaș și au schimbat lăcatele de la uși, fără să permită nimănui accesul în lăcaș.

Contactată de NewsMaker, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea, a declarat că incidentul a fost înregistrat și este documentat: „Toți cei implicați vor fi trași la răspundere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: