Mihai Murguleț nu mai poate fi judecător. CSM a respins cererea sa
Full Article 3 minutes read

Mihai Murguleț nu mai poate fi judecător. CSM a respins cererea sa

Mihai Murguleț nu va mai fi judecător. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins cererea prin care magistratul a solicitat să fie propus președintelui pentru numire în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani. În cadrul ședinței din 16 aprilie, subiectul a fost supus votului de trei ori.

Mandatul de judecător a lui Mihai Murguleț a expirat în februarie 2020. Acesta s-a adresat CSM cu solicitarea de a fi numit magistrat până la 65 de ani (pentru prima oară judecătorii sunt numiți în funcție pentru un mandat de 5 ani). Fostul șef al CSM, Victor Micu, a propus amânarea examinării subiectului, pe motiv că este necesară verificarea reputației judecătorului. Potrivit acestuia, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a inițiat 4 verificări în contextul acțiunilor lui Murguleț. Una dintre acestea a fost începută la insistența președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu. Micu a remarcat că încă nu au fost emise concluziile în urma verificărilor.

La rândul său, Murguleț a subliniat că între el și președintele Judecătoriei Ciocana izbucnesc frecvent conflicte. El a mai spus că a susținut cu brio două atestări. De asemenea, a ținut să scoată în evidență că niciuna dintre deciziile sale nu a strârnit critici în societate.

De cealaltă parte, potrivit lui Micu, comisia trebuie să examineze subiectul privind absența nemotivată a lui Murguleț de la serviciu timp de 70 de zile.

Membra CSM Luiza Gafton a spus că nu vede niciun motiv pentru amânarea subiectului. Prin urmare, CSM a examinat subiectul.

Ulterior, Micu a spus că Murguleț a devenit judecător în 2015 și că a primit o avertizare disciplinară. Pe de altă parte, Micu a remarcat că activitatea sa a fost apreciată ca „foarte bună” de către colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Într-un final, procedura de vot a fost organizată de trei ori: o parte dintre membrii CSM au vrut să se abțină, iar apoi au votat împotrivă. Membrii CSM au decis să respingă cererea lui Mihai Murguleț. Decizia poate fi constestată la Curtea de Apel.

Amintim că, pe 25 iunie, CSM l-a suspendat din funcție, temporar, pe președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și pe adjuncții săi, precum și pe președintele Curții Supreme de Justiți Ion Druță, pe șeful Inspecției Judiciare, Nicolae Climu, dar și pe membrul colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, Oleg Sternioală. Decizia a fost luată în urma unei plângeri semnate de Mihai Murguleț. Acesta a dezvăluit că Țurcanu și Druță l-ar fi presat ca să își schimbe decizia în două dosare civile.

Potrivit magistratului, el a refuzat să facă acest lucru, motiv pentru care ulterior a devenit ținta unor atacuri. Pe numele său a fost inițiate două avertizări disciplinare. Ulterior, Corneliu Guzun i-ar fi spus că va avea grijă ca Murguleț să nu susțină atestarea și că tatăl său va prelua conducerea colegiului pentru evaluarea performanțelor judecătorilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: