„Minciuni”. Dodon a comentat investigația despre salariul de 202 mii de lei, plătit de apropiații Kremlinului
Full Article 3 minutes read

„Minciuni”. Dodon a comentat investigația despre salariul de 202 mii de lei, plătit de apropiații Kremlinului

Ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a calificat drept „minciuni” investigația realizată de RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul „Dossier”, în care se arată că socialistul a beneficiat de un salariu de 202 mii de lei pe lună în calitate de lider al Asociației Obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, iar banii au provenit inclusiv de la oameni de afaceri apropiați Kremlinului.

Potrivit lui Igor Dodon, materialul ar fi fost realizat la comandă, iar scopul ar fi sustragerea atenției de la problemele cu care se confruntă societatea.

Acest material realizat la comandă conține un amestec de minciuni, aproximări și interpretări cu rea-intenție în scop propagandistic, pentru a distrage atenția societății pentru o zi de la catastrofa spre care a împins țara președinta Maia Sandu și guvernul pe care l-a format Partidul ei Acțiune și Solidaritate”, a declarat Igor Dodon pentru agenția rusă pro-Kremlin TASS.

Vladimir Thorik, editorul de limba rusă al RISE Moldova, a postat pe pagina sa de Facebook solicitarea RISE adresată lui Dodon prin care i-a cerut să ofere informații despre finanțarea Asociației sale.

„Timp de trei săptămâni (din 11 octombrie), fostul președinte al Moldovei nu a găsit timp să formuleze răspunsuri despre finanțarea rusă și posibila influență a FSB-ului asupra lui”, a scris Thorik.

Amintim că jurnaliștii au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești din Moldova condusă de fostul președinte socialist. Însumate, e vorba de peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa 5 milioane de lei sau aproximativ 300 de mii de dolari. Datele analizate arată că, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în doar 7 luni, pe contul moldovenesc al asociației obștești condusă de Igor Dodon au intrat peste 20 de milioane de ruble rusești (aproximativ cinci milioane de lei).

Pentru salariul anual al lui Igor Dodon, în bugetul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a fost planificată suma de 1,6 milioane de lei (6,7 milioane de ruble). Deci, câte 135 de mii de lei lunar. Însă, pe lângă salariul de bază, Dodon și-a aprobat un premiu suplimentar în mărime de 50 la sută din salariul de bază, adică plus 67.500 de lei lunar. Astfel, în 2022, veniturile lunare planificate ale lui Igor Dodon constituie 202 mii de lei lunar (840 mii de ruble).

În funcția de adjunct al lui Dodon în asociația pe care o conduce a fost delegat, din Rusia, Vadim Iurcenko, iar doi interlocutori ai RISE din serviciile speciale l-au numit „agent” al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Prima informație oficială despre lansarea noii asociații a apărut discret pe site-ul „Delovaia Rossia” la 5 iulie, iar primul cuvânt, în comunicat, i-a fost oferit lui Igor Chaika, prezentat drept ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Republica Moldova și Transnistria și președinte al Consiliului public din cadrul Rossotrudnicestvo.

Potrivit datelor Centrului „Dossier”, organizația „Rossotrudnicestvo” reprezintă motorul principal de promovare a intereselor Kremlinului prin așa-numita metodă a „forței blânde”, ea având reprezentanțe în 134 de țări ale lumii, iar sub „umbrela” ei activând ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) și ai Serviciului de Informații Externe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: