RISE Moldova: Dodon primea un salariu de 202 mii lei pe lună în calitate de șef al ONG-ului finanțat din Rusia
Full Article 4 minutes read

RISE Moldova: Dodon primea un salariu de 202 mii lei pe lună în calitate de șef al ONG-ului finanțat din Rusia

Deși a criticat în repetate rânduri activitatea ONG-urilor susținute financiar din exterior, pe motiv că reprezintă o amenințare la adresa țării, ex-președintele Igor Dodon a devenit, în 2021, el însuși președintele unei asociații obștești. Mutarea a venit și cu o remunerație de zece ori mai mare decât cea pe care a avut-o în perioada în care a fost președinte de țară. Mai exact, 202 mii de lei pe lună, cuantum pe care și l-a aprobat. Banii au provenit inclusiv de la oameni de afaceri apropiați Kremlinului, se arată într-o investigație publicată pe 7 noiembrie de RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul „Dossier”.

Agenția Servicii Publice din Moldova a eliberat certificatul de înregistrare a Asociației Obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” (UAMR). Administrator (președinte) și beneficiar (!) – Igor Dodon în data de 30 iunie 2021. Prima informație oficială despre lansarea noii asociații a apărut discret pe site-ul „Delovaia Rossia” la 5 iulie, iar primul cuvânt, în comunicat, i-a fost oferit lui Igor Chaika, prezentat drept ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Republica Moldova și Transnistria și președinte al Consiliului public din cadrul Rossotrudnicestvo.

Potrivit datelor Centrului „Dossier”, organizația „Rossotrudnicestvo” reprezintă motorul principal de promovare a intereselor Kremlinului prin așa-numita metodă a „forței blânde”, ea având reprezentanțe în 134 de țări ale lumii, iar sub „umbrela” ei activând ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) și ai Serviciului de Informații Externe.

Igor Chaika, cel prezentat drept ambasadorul de afaceri al „Delovaia Rossia”, este fiul mai mic al lui Iurii Chaika, procurorul general al Rusiei în 2006-2020. Fratele său mai mare, Artiom, și el om de afaceri, a fost inclus de SUA, în decembrie 2017, în „lista Magnițki”, pe motiv că „a folosit poziția tatălui său și capacitatea acestuia de a-și recompensa subalternii, ca să obțină pe nedrept bunuri de stat, ca să câștige contracte publice și să facă presiune asupra concurenților de afaceri”.

Jurnaliștii au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești din Moldova condusă de fostul președinte socialist. Însumate, e vorba de peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa 5 milioane de lei sau aproximativ 300 de mii de dolari. Datele analizate arată că, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în doar 7 luni, pe contul moldovenesc al asociației obștești condusă de Igor Dodon au intrat peste 20 de milioane de ruble rusești (aproximativ cinci milioane de lei).

Pentru salariul anual al lui Igor Dodon, în bugetul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a fost planificată suma de 1,6 milioane de lei (6,7 milioane de ruble). Deci, câte 135 de mii de lei lunar. Însă, pe lângă salariul de bază, Dodon și-a aprobat un premiu suplimentar în mărime de 50 la sută din salariul de bază, adică plus 67.500 de lei lunar. Astfel, în 2022, veniturile lunare planificate ale lui Igor Dodon constituie 202 mii de lei lunar (840 mii de ruble).

În funcția de adjunct al lui Dodon în asociația pe care o conduce a fost delegat, din Rusia, Vadim Iurcenko, iar doi interlocutori ai RISE din serviciile speciale l-au numit „agent” al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Vadim Iurcenko, 39 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat de genul Serviciului Federal al Penitenciarelor, întreprinderilor din cadrul holdingului „Rostec” (înființat de Putin), precum și corporației Inter RAO EES (proprietara Moldgres din Transnistria) și „MRSK Centru”.

Investigația integrală pe RISE Moldova.

***

Amintim că, recent, într-o investigație publicată de The Washington Post se susținea că Igor Dodon ar fi primit un salariu de circa 45 000 dolari în timp ce era angajat în calitate de Președinte a Asociației Obștești “Uniunea de afaceri Moldo-Rusă”. Dodon a negat informațiile, iar avocatul său a precizat pentru NM că salariul clientului său constituia 170 mii de lei pe lună.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: