„Ministerul are obligația de a respecta legislația referitoare la limita de vârstă”. MECC, despre demiterea lui Ion Iovcev
Full Article 3 minutes read

„Ministerul are obligația de a respecta legislația referitoare la limita de vârstă”. MECC, despre demiterea lui Ion Iovcev

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a venit cu o reacție, după ce Ion Iovcev a fost demis din funcția de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. Instituția a precizat că „are obligația de a respecta legislația în vigoare referitoare la limita de vârstă pentru deținerea funcției de conducător al unei instituții publice de învățământ”.

„Prin ordinul Ministerului Educației nr. 293-p din 08.12.2004 dl Iovcev Ion a fost numit în funcția de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol pe un termen de patru ani. Ulterior, prin ordinul Ministerului Educației, Tineretului și Sportului nr. 325p din 09.12.2008 a fost prelungit termenul contractului individual de muncă cu dl Iovcev Ion până la alegerea în modul stabilit (prin concurs) a directorului instituției nominalizate”, se arată în mesajul MECC.

De asemenea, instituția notează că prin ordinul Ministerului Educației din 23.03.2015 s-a constatat încetarea de drept a contractului individual de muncă al lui Ion Iovcev. Concomitent, acesta a fost desemnat în calitate de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, până la desfășurarea concursului și numirea în baza acestuia, a unui director.

În perioada 23.03.2015 – 22.06.2021, Ion Iovcev a exercitat funcția de director interimar al instituției de învățământ, iar în această perioadă nu a fost organizat și desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director. MECC a precizat că durata interimatului nu poate depăși 6 luni.

Totodată, instituția face referire la Codul muncii, care stipulează încetarea contractului individual de muncă în circumstanțe ce nu depind de voința părților la atingerea vârstei de 65 de ani de către conducătorul unității de stat.

„Cu toate acestea, raporturile de muncă cu dl Iovcev Ion au continuat și după împlinirea de către dumnealui a vârstei de 65 de ani, fără organizarea, în modul stabilit, a concursului pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. Prin ordinul MECC nr. 847-p/2021 contractul individual de muncă cu dl Iovcev Ion, director interimar, a încetat în temeiul art. 86 alin. (1) lit. y1 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003”, se mai arată în mesajul Ministerul Educației.

În acest context, MECC menționează că va organiza și desfășura un concursul pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Amintim că Ion Iovcev a anunțat despre demiterea sa pe 22 iunie. Acesta a precizat că ordinul a fost semnat de ministrul interimar al Educației, Lilia Pogolșa. Un consilier al instituției a precizat pentru Pro TV Chișinău că Ion Iovcev a atins vârsta de pensionare acum cinci ani și „conform Codului Muncii, este o decizie corectă”.

În aceeași zi, pe 22 iunie, europarlamentarul Eugen Tomac a anunțat că Ion Iovcev va deveni consilierul său. Fostul director al liceului de la Tiraspol nu a precizat dacă a acceptat propunerea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: